Septembarske cijene u prosjeku veće za 0,5 odsto

Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru su u prosjeku bile veće za 0,5 odsto u odnosu na avgust.

Odjeća i obuća u prosjeku su skuplji za 4,2 odsto, a hrana i bezalkoholna pića za 0,4 odsto, za koliko su skuplji namještaj i aparati za domaćinstvo, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U septembru su alkoholna pića i duvan u prosjeku bili skuplji za 0,1 odsto u odnosu na avgust, stanovanje, voda, električna energija, gas i drugi energenti za 0,3 odsto, za koliko su skuplji i prevoz, te restorani i hoteli, zdravstvo za 0,2 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,5 odsto.

Rekreacija i kultura u septembru su u prosjeku jeftiniji za 0,6 odsto u odnosu na avgust, a obrazovanje za 0,1 odsto.

Nivo cijena u septembru ove, u odnosu na isti mjesec prethodne godine veći je za 0,3 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 0,7 odsto, alkoholna pića i duvan za šest odsto, stanovanje i režijski troškovi za 1,9 odsto, zdravstvo za 0,5 odsto, za koliko je skuplje i obrazovanje, rekreacija i kultura, te restorani i hoteli za 1,2 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,7 odsto.

U septembru ove, u odnosu na isti mjesec lani, odjeća i obuća su u prosjeku jeftiniji za 10 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,1 odsto, prevoz za 0,4 odsto, a komunikacije za 0,5 odsto. 

NN

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: