Šeher kod Osmaka: RUŠITELJI DŽAMIJA SE KRIJU, POVRATNICI SE OKUPLJAJU

U povratničkom na selju Šeher kod Osmaka jučer je uz prisustvo nekoliko hiljada građana otvorena nova džamija, koja je izgrađena pored Ahmedbegove – srušene 1992. godine tokom etničkog čišćenja ovog kraja. Otvaranju džamije je prisustvovao i Enes efendija Ljevaković, izaslanik Islamske zajednice u BiH, koji se obratio okupljenim građanima.

Ponos

„Oni što su rušili džamije danas se kriju, a mi se evo okupljamo i ponosni smo na ono što gradimo. Iza rušenja  614 džamija stajao je sistem, stajala je vlast. Bilo je incidenata i na našoj strani koje su počinili pojedinci. Kada je predstavnik jedne druge vjerske zajednice rekao našem reisu da su rušene i crkve, reis Cerić mu je ka zao da su, nažalost, neki pojedinci porušili par crkava i da osuđuje to rušenje, izrazivši spremnost da Islamska zajednica obnovi poruše ne crkve, a da druge vjerske zajednice obnove sve porušene džamije“, kazao je Ljevaković.

On je jučer džamiju proglasio otvorenom, te ključeve uručio Ahmetu efendiji Spahiću, koji je imao čast da prvi otvori džamiju. Dovu je proučio hafiz Sadrudin Išerić, imam Careve džamije u Sarajevu.

Prisutnima se obratio i Edin Ramić, šef Klu ba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, koji inače sa porodicom živi u ovom naselju. Također, govorili su Enver ef. Alić, glavni imam MIZ-a Kalesija, Osman ef. Kozlić, izaslanik muftije tuzlanskog i Mujo Hadžiomerović, savjetnik federalnog ministra za povratak Edina Mušića.

Džematu Šeher pripadaju i naselja Like, Drvenice, Sajtovići, Cakori i Borogovo. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, stanovnici ovog kraja su protjerani, te su počinjeni ratni zločini. Povratak u ova mjesta je počeo 2000. godine, dok je iz gradnja džamije započeta dvije godine kasnije.

S. KARIĆ/Oslobođenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: