SDP se ujedinio sa Lazovićevom USD

Glavni odbor SDP-a, na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio je prijedlog o ujedinjenju s Unijom socijaldemokrata na čijem je čelu Miro Lazović, sa 50 glasova za, 13 protiv i 11 suzdržanih i od 6. decembra djelovat će pod imenom Socijaldemokratska partija BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

To znači da će od 110 članova Kongresa njih 10 posto bilo kooptirano iz ove stranke, a tri člana USD bi ušla i u Predsjedništvo SDP-a.

Sprazumom kojim se SDP i Unije socijaldemokrata ujedinjuju u jedinstvenu političku organizaciju – SDP BiH, novopridošlim članovima pripada veliki broj visokih funkcija. Tako će prema sporazumu koji su 27. novembra potpisali Zlatko Lagumdžija i Miro Lazović ‘novopridošlicama’ pripasti 12 mjesta u Glavnom odboru SDP-a BiH, tri u Predsjedništvu SDP-a i jedno u Nadzornom odboru stranke.

Slobodna Bosna prenosi da će ukoliko sporazum, koji je prihvatio GO SDP, bude potvrđen i na Kongresu, u rukovostvu SDP-a uz Lazovića možemo očekivati i Emira Zlatara ili Stjepana Kljuića!

Na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDP-a, kako je to novinarima saopćio predsjednik Zlatko Lagumdžija, trebala bi biti potvrđena odluka da ova stranka bude opoziciona na svim nivoima vlasti, piše bh. novinska agencija Patria.

Članovi GO razmatrat će i izvještaj o izbornim rezultatima, te način na koji će biti izabran novi predsjednik SDP-a. Dva su modela- prema jednom svaki član SDP-a odlučuje o rukovodstvu, a drugi da svaki član SDP-a bira delegate za Kongres na kom će biti izabran predsjednik, odnosno kompletno rukovodstvo.

Predsjedništvo SDP-a je prije dva dana utvrdilo listu od pet kandidata za predsjednika: Nermin Nikšić, Mirko Pejanović, Besima Borić, Svetozar Pudarić i Selim Bešlagić.

Vanredni Kongres na kojem će se birati novo rukovodstvo bit će održan 6. decembra.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.