SDA, DF i HDZ dogovorili koaliciju u Federaciji BiH

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović, i Demokratske fronte (DF) Željko Komšić dogovorili su danas saradnju nakon prvog dijela zajedničkog sastanka. Na konferenciji za novinare su najavili potpisivanje Sporazuma o djelovanju u formiranju vlasti na svim nivoima u BiH tokom večeri ili najkasnije sutra.

Zvaničan naziv tog dokumenta bit će Programska načela stranaka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini.

“Predstavnici ovih stranaka koji žele skupa činiti vlast u BiH, od kantonalnog do državnog nivoa, će sjesti i završiti pripremljene tekstove kako bismo konačno mogli pokrenuti BiH u pravom smjeru. Svi trebamo sebično čuvati interese BiH”, kazao je Čović.

Što se tiče DF-a, Željko Komšić je rekao kako njegova stranka neće tražiti nijednu hrvatsku i bošnjačku fotelju u Vijeću ministara ili u Federalnoj vladi.

“Sami procijenite šta nam onda ostaje. Ostaju nam ostali. Ja vjerujem da ćemo imati oformljenu vlast do Nove godine jer mislim da su svi uvjeti ispunjeni,” dodao je Komšić.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekao je da današnji sporazum nije u koliziji s nedavnim sporazumom koji supotpisale SDA, DF i Savez za promjene. Ukazao je da vjeruje da će ove tri stranke biti okosnica vlasti na federalnom i državnom nivou, dok je za formiranje kantonalnih skupština potrebno da se uključe i druge stranke.

Dokument koji će potpisati SDA, HDZ i DF će sadržavati deset tačaka: Ustav i izborni zakon, Euroatlantske integracije, Vladavinu zakona, Ekonomsko-socijalnu reformu, Infrastrukturni projekat, Osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, Pravobranitelje, Održiv projekat, Prevencije i odbrane od posljedica elementarnih nepogoda, Konkretne mjere i plan realizacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.