Saznajte sve o liječenju tumora jetre – alkoholom

Etanolska ablacija, kao i većina drugih ablativnih tehnika, može postići odumiranje tumora od 90 do 100 procenata, zavisno od veličine; generalno gledano; što je tumor manji, veći je procent odumiranja.

Najbolji rezultati postižu se s primarnim tumorima jetre, takozvanim hepatocelularnim karcinomima.

Kada je riječ o malim tumorima jetre, svjetske studije pokazuju da nema posebne razlike u ishodu između pacijenata koji se tretiraju ablacijom i onih koji se operišu. S metastazama, rezultati su skromniji i ovdje ablacija ima više palijativnu ulogu u svrhu produžavanja života pacijenta

Vijest koja dolazi iz Tuzle ulila je novu nadu u izlječenje pacijenata oboljelih od tumora jetre u BiH. Naime, ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla nedavno su u rutinsku praksu uveli novu metodu za tretman tumora jetre bez izvođenja operativnog zahvata. Riječ je takozvanoj etanolskoj ablaciji tumora jetre pri kojoj se direktno u tumor, pod kontrolom ultrazvuka, ubrizgava određena količina apsolutnog alkohola.

Vijest da se pomoću nje “liječi tumor za 20 minuta” proširila se brzo među ovdašnjim portalima i pukom željnim senzacije i čuda. Nažalost, to nije tačno. Istina je, postupak traje 20 minuta, a proces liječenja duže i zavisi od brojnih faktora. Više informacija o ovom zahvatu dao je magazinu Azru prof. dr. sci. Nermin Salkić, internist-gastroenterolog.

“Perkutana etanolska ablacija prvi put je primijenjena 1983. godine od japanskih ljekara. Od tada, pa sve do danas etablirala se kao najčešće korištena od svih ablativnih tehnika zbog svoje jednostavnosti i male cijene. Kada kažemo ablativne tehnike – tu spadaju sve one medicinske tehnike kojima se uništava određeni dio tkiva, najčešće tumori, a bez primjene hirurških procedura. Dakle, riječ je o relativno staroj tehnici koja se kontinuirano usavršava, kako bismo postigli što bolje rezultate. Već se primjenjivala i primjenjuje se u zemljama susjedstva, međutim, u BiH do sada nije bila na raspolaganju. Mi smo vijest o uvođenju ove procedure dali u javnost stidljivo, u formi jednog kraćeg obavještenja, međutim, to je pomalo stihijski eskaliralo u jednu buru napisa i članaka na različitim portalima, koji su stvarali sliku koja je bila značajno drugačija od realiteta. Mi smo ozbiljni ljekari i kliničari, tako da je vrlo bitno našim ljudima objasniti realne mogućnosti ove procedure”, ističe on.

Dodaje da je princip izvođenja perkutane etanolske ablacije vrlo jednostavan.

“Pod kontrolom ultrazvuka, posebno konstruisanom iglom, koja na vrhu ima raspoređene bočne otvore, uđemo u tumorsku masu, te potom ubacujemo 96-postotni alkohol u tumor u količini koju prethodno izračunamo na osnovu veličine tumora. Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji, traje 20-ak minuta i obično je potrebno od dva do šest ovakvih tretmana da bi se tumor uništio. Ovdje moram napomenuti da mi ne liječimo tumore jetre za 20 minuta, kako su neki mediji pomalo senzacionalistički prenijeli našu vijest, nego sama procedura traje 20 minuta. Liječenje raka jetre za 20 minuta je za današnju medicinu još dalek cilj. Ukoliko nema komplikacija, pacijent se otpušta sljedećeg dana kući”, objašnjava Salkić.

Priprema pacijenta sastoji se u vađenju određenih nalaza, kako bi se provjerili faktori zgrušavanja krvi i broj krvnih pločica, jer se ljekari najviše boje krvarenja kao komplikacije.

“Takođe, prethodno radimo i CT ili MR jetre, kako bismo precizno znali broj i veličinu promjena u jetri. Ovo nam je bitno jer biramo pacijente za proceduru shodno važećim svjetskim kriterijima. Naime, ovom procedurom možemo tretirati promjene do 50 mm veličine ili do tri promjene čiji ukupni, sabrani promjer ne prelazi 50-60 mm. Takođe, ne mogu se tretirati tumori u blizini većih krvnih sudova ili žučnih vodova, jer prilikom ablacije tumora dolazi do uništavanja susjednog zdravog tkiva, te bi moglo doći do oštećenja zida krvnog suda i posljedično ozbiljnih, pa čak i smrtonosnih unutrašnjih krvarenja. I upravo ovi kriteriji su glavna prepreka za liječenje onih pacijenata koji imaju mnogostruke promjene u jetri, a koji nam se najčešće javljaju”, kaže Salkić za magazin Azra.

Alkohol je otrov za sve ćelije i na sve ćelije djeluje isto.

“Mi samo ciljano ubrizgavamo alkohol u tumor, čime primarno djelujemo na tumorske ćelije koje želimo da uništimo, ali isto tako uništimo i jedan uski prsten zdravih ćelija u okolici tumora. Djelovanje alkohola je dvojako: on prvo dovodi do dehidratacije ćelija – dakle, njihovog sušenja, uz istovremeno djelovanje na ćelijski zid koji puca pod njegovim djelovanjem. Sekundarno djelovanje je što alkohol dovodi do takozvane denaturacije proteina ćelije, dakle do promjene hemijskih svojstava ovih proteina. Sve u konačnici dovodi do željenog rezultata – a to je smrt ćelije”, ističe Nermin Salkić.

Navodi da su nuspojave blage i najčešće se javljaju neposredno nakon procedure u obliku bola koji nastaje zbog kontakta alkohola koji može da curi iz jetre na trbušnu maramicu.

“Međutim, postoje metode kojima se ovo može u velikoj mjeri prevenirati, i to i aktivno činimo. Kada je riječ o komplikacijama, najviše se bojimo krvarenja, jer postoje mogućnosti da alkohol ošteti zid većeg krvnog suda; takođe se bojimo i oštećenja zida žučnih vodova, ali to je manji problem. Nakon što uništimo tumor, na njegovom mjestu nastane šupljina ispunjena proizvodima raspada ćelija tumora, takozvani Sterilni absces. Nekada se taj absces ipak može inficirati, tako da je i to jedna od mogućih komplikacija. Ipak, pri pripremi pacijenta, mi vodimo računa o svim neželjenim ishodima, tako da proaktivno primjenjujemo mjere kako bismo sve ove komplikacije izbjegli, a u slučaju da se pojave – svakako da imamo jedan širi tim koji je u mogućnosti da zbrine i moguće komplikacije”, rekao je Salkić.

Pacijent nakon zahvata ide kući već sljedećeg dana.

“Savjetujemo mirovanje prvih dana, bez jakih fizičkih aktivnosti. Takođe, pacijentu se daje savjet da prati simptome. Pojava odgođenog bola ili povišene temperature je mogući znak komplikacija, tako da se u tom slučaju trebaju odmah javiti u naš centar”, pojasnio je Salkić.

Zavisno od veličine tumora, nekada je potrebno 8-10 sesija kod većih promjena.

“Liječenje tumora jetre je multidisciplinarni posao – i ovo se radi zajedničkim radom gastroenterologa, hirurga i onkologa, tako da zavisno od tipa tumora može slijediti neki tip hemoterapije ili čak i operacije”, zaključio je dr Salkić i dodao da svi troškovi liječenja spadaju na teret Zdravstvenog fonda TK.

“Ipak je riječ o proceduri koja na kraju štedi novac. Svakako da i pacijenti iz drugih kantona i RS mogu doći u naš centar s prikladnom uputnicom, čime bi troškovi bili pokriveni od nadležnih Fondova u mjestu boravka. Za sve one koji nisu naši osiguranici, na raspolaganju smo za obavljanje procedure po komercijalnim principima, a mislim i da su cijene procedura u našem centru mnogo povoljnije nego u drugim regionalnim ustanovama”, objasnio je Salkić.

 

 

 

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: