SAVEZ POLJOPRIVREDNIH UDRUŽENJA FBiH POZIVA VLADU DA NASTAVI S ISPLATOM POTICAJA

FARMA SPRECAPredsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja u FBiH Avdo Muslimović danas je na konferenciji za medije u Sarajevu pohvalio isplatu oko 12 miliona KM na osnovu zaostalih poticaja iz 2012., dodajući da je Vlada FBiH poljoprivrednicima dužna još oko četiri miliona KM po ovom osnovu.

On je naveo da bi isplata poticaja za 2013. trebala biti nastavljena predviđenom dinamikom i pozvao je Vladu da nastavi poštivati Zakon o izvršavanju budžeta, “po kojem je isplata poticaja prioritetnija od isplate plaća budžetskim korisnicima”.

Muslimović je rekao da su u Savezu spremni opet pohvaliti Vladu ako se to desi, a u suprotnom su spremni kritikovati i, u krajnjem slučaju, umjesto jajima – krompirom ili nečim tvrđim gađati ministre ili premijera zabog nepoštivanja zakona.

Istakao ja da Savez pozdravlja nedavno potpisani Protokol o uspostavljanju komandnog lanca kojim se zadovoljavaju uvjeti za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u Evropsku uniju, izrazivši nadu da će u što skorijem periodu početi izvoz svih bh. poljoprivrednih proizvoda.

– Pozivamo Vijeće ministara i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da učine neophodne korake u reguliranju uvoza poljoprivrednih proizvoda. Ukoliko odnos uvoza i izvoza ne bude koliko-toliko ravnopravan, mi smo spremni i na blokade – naglasio je Muslimović.

On je najavio skori početak kampanje koju će Savez provoditi s ciljem stimuliranja kupovine i korištenja domaćih proizvoda.

Koordinator Saveza Nedžad Bićo rekao je da najveće probleme poljoprivrednicima stvaraju kantonalna ministarstva koja kasne s dostavljanjem dokumentacije za isplatu poticaja prema resornom federalnom ministarstvu.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.