Sanirati dubiozu u Fondu PIO-a i povećati penzije u januaru

Federalni premijer Nermin Nikšić i predsjednik Skupštne Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH Hamdo Mimić potpisali su danas u sjedištu Vlade Federacije u Sarajevu protokol kojim se potvrđuje spremnost na saradnju u oblastima koje se tiču penzijsko-invalidskog osiguranja.

Potpisnici Protokola obavezuju se da će raditi na partnerskim osnovama uz poštivanje transparentnosti u radu te pravovremenoj razmjeni i distribuciji informacije.

Premijer Nikšić naglasio je novinarima da je komunikacija i saradnja sa Savezom udruženja penzionera intenzivirana i da će se učiniti sve, što je u moći Vlade Federacije i institucija u FBiH, da se ostvari dogovoreno.

‘Ovi ljudi zaslužuju našu apsolutnu pažnju i odgovoran pristup i odnos kao i nastojanje da se riješi što je moguće bolje i više mjera na poboljšanju njihovog statusa’ – kazao je premijer.

Ističe da se ide u pravcu rješavanja ključnog dijela sporazuma, koji je Vlada Federacije potpisala sa Savezom penzionera ranije ove godine, a to je povećanje penzija od januara 2014. godine

‘Očekujemo da saniramo dubiozu u Fondu PIO. To bi bila potrebna pretpostavka za donošenje odluke o povećanju penzija. Svakako da je to lakše reći nego ostvariti, ali akcije koje se provode u posljednje vrijeme i stalni trend rasta broja zapolenih su garancija održavanja nivoa povećanja penzija koje planiramo od januara’ – dodaje.

Premijer kaže da se ostaje pri onom što je naglašeno u sporazumu, da će se nakon toga nastaviti sa zajedničkim praćenjem tih mjera.

‘Ukoliko se steknu uvjeti, nema razloga da ne povećamo dodatno penziju. Trenutno cijenimo da se najveći broj mjera ispunjava i da ćemo u januaru moći donijeti odluku o povećanju penzija za pet posto’ – kazao je Nikšić.

Hamdo Mimić kaže da vjeruje u obećanje i dobru saradnju s Vladom Federacije BiH. Ističe da je teška situacija u kojoj žive penzioneri i stanje fonda PIO zahtijevaju međusobnu komunikaciju Vlade i Saveza. Potkrijepio je to podatkom da od penzija ovisi oko 388.000 penzionera i njihovi članovi porodica.

Za povećanje penzija od pet posto potrebno je od pet do sedam miliona maraka na mjesečnom nivou.

Potpisivanju protokola u zgradi Vlade Federacije u Sarajevu prisustvovao je resorni ministar Vjakoslav Čamber i predsjednik Saveza udruženja penziojnera u Federaciji Omer Omerefendić.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: