Samo u Orašju ima nafte vrijedne 22,8 milijardi KM

Američka naftna kompanija Amoco je 1989. godine dobila ekskluzivna prava da istražuje naftu u Bosni i Hercegovini, zajedno s britanskom konsultantskom kućom Exploration Consultants Limited (ECL).

Te dvije firme u svom istraživanju otkrile su naftu na sjeveru i jugu BiH. Rat u BiH je ubrzo počeo i spriječio ulaganja u naftna polja i bušenje. Zbog toga, već 25 godina nema daljih aktivnosti u vezi s istraživanjem nafte, piše Radio Sarajevo.

Nafta se prostire između dva bh. entiteta i njeno nalazište, koje najviše obećava, nalazi se u Orašju s oko 180 miliona barela. Ukupna vrijednost nafte prema sadašnjim cijenama iznosi 14 milijardi američkih dolara (22,8 milijardi KM) i kontinuirano raste, piše novinarka Nadina Ronc u svojoj analizi.

ECL-ov projekt trajao je pune dvije godine i u to vrijeme uzet je kredit od 2,5 miliona dolara od Svjetske banke. Kompanija Amoco je finansirala cijeli projekt svojim novcem, jer su uspjeli osigurati ekskluzivni ugovor s bosanskom firmom Energoinvest.

Kako u posljednje vrijeme uragani i drugo nevrijeme pogađa SAD i obližnje otoke u Karibima, trgovci naftom očekuju turbulentne dane. Sve više raste briga da će porasti zahtjevi za gorivom i energijom.

“Ako BiH odigra na pravu kartu, mogla bi postati europska kolijevka crnog zlata. S ovim otkrićem Bosna, koja uživa u jeftinijim cijenama goriva nego druge zemlje, mogla bi gorivo izvoziti svojim susjedima”, zaključuje Ronc u svojoj analizi.

Posljednja procjena australske kompanije Key Petroleum je da Federacija BiH ima oko 600 miliona tona nafte. Zaključno sa 4. septembrom 2017. godine cijene goriva u BiH bile su 1,70 KM, dok je gorivo u Kuvajtu, bogatim naftom, 0,35 KM po litri.

Trenutno, Bosna ne izvozi naftu, ali je u 2013. godini uvoz procijenjen na 20.690 barela dnevno. Rast bruto domaćeg proizvoda u BiH u 2016. godini premašio je tri posto godišnje.

Otkako su počeli testovi i istraživanja, oko 70 bušotina pokazalo je pozitivne rezultate.

Većina polja bogatih naftom mogu se pronaći u sjevernoj Bosni na dubini od oko 600 metara.

Kada su Amerikanci istraživali naftu na Dinaridima, također su pronašli prisustvo prirodnog gasa i nafte. Bušotina dubine jedan kilometar koštala bi oko milion KM, dok bi na Dinaridima to iznosilo oko deset miliona KM.

Amoco, koji je bio vezan ugovorom za Energoinvest, je u tri godine kompletirao prvu fazu svog istraživanja. Tadašnje Izvršno vijeće (Vlada BiH) je 1973 godine u Socijalističkoj republici Bosni i Hercegovini dodijelilo Energoinvestu koncesiju na istraživanje nafte kroz čitavu Bosnu.

Tokom prethodnih deset godina 1963-1973, hrvatska INA bila je glavni koncesionar i provela nekoliko velikih istraživanja posebno u sjevernoj Bosni.

Potraga za naftom u Bosni, počela je u doba Austro-Ugarske, kada je prvo nalazište nafte otkriveno na Majevici kod Tuzle i u Brčkom 1898. godine. Francuski naftni gigant Total je 2016. godine izrazio interes za eksploatacijom nafte i gasa u Bosni i spreman je ponuditi našoj zemlji milijardu dolara (1,6 milijardi KM) za ugovor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: