Samo dva posto nezaposlenih u BiH ima pomoć države

Samo dva posto nezaposlenih u Bosni i Hercegovini dobija neku vrstu pomoći od države, objavila je Međunarodna organizacaija za rad (ILO), javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). To je daleko najmanji procenat od svih evropskih država, a spada među najniže procente u svijetu.

Ova organizacija je objavila podatke o tome koliko udio nezaposlenih u državama dobija pomoć od institucija, a na osnovu podataka koji su prikupljeni višegodišnjom analizom.

Prema tim podacima iz Istraživanja radničkih i socijalnih prava u svijetu za 2014. i 2015. godinu, samo mali procent, tačno dva posto, nezaposlenih ima benefite i pomoć od države, i to se odnosi uglavnom na zdravstveno osiguranje.

Nezvanična stopa nezaposlenosti u BiH je viša od 40 posto, a i zvanična, više od 28 posto je, također, najveća u Evropi.

Prema istim podacima ILO, u Srbiji šest posto nezaposlenih ima pomoć, u Hrvatskoj 20 posto, a u Albaniji oko sedam posto.

Ča 35 posto nezaposlenih u Crnoj Gori ima državnu pomoć. Najveći procenat nezaposlenih koji imaju podršku je u Njemačkoj i to 88 posto.

NAP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: