SAD pokreće rekonstrukciju FBiH!

Sjedinjene Američke Države pokrenule su ozbiljnu i opsežnu diplomatsku inicijativu za ustavnu rekonstrukciju Federacije BiH, čiji bi finiš mogao biti već u prvoj polovici naredne godine. Rezultat cijelog procesa bi trebao biti funkcionalniji entitet s vlašću koja bi postala bolji servis građanima, potvrdio je za „Dnevni avaz” utjecajan diplomatski izvor koji je uključen u cijeli proces.

Naime, zvanični Vašington je odlučan u namjeri da aktivira političke snage u FBiH da bi postigle ključni unutrašnji dogovor o tome kako izmijeniti veći entitet, koji zbog komplicirane strukture ne može biti konkurentan mnogo jednostavnijoj strukturi Republike Srpske. Ukoliko bude uspješan, ovaj će projekt biti najznačajnija reforma u BiH od potpisivanja Dejtona, posebno jer je njegov uvjet da bude rezultat domaćeg dogovora.

Zeleno svjetlo

Pri tome Amerikanci, kako nam je rečeno, žele na sto staviti sve moguće opcije, uključujući i smanjenje broja kantona, promjenu kantonalnih granica, prenošenje određenih nadležnosti, ukidanje funkcija te druge promjene koje bi donijele efikasniju strukturu. Jedino što neće biti opcija jeste daljnja podjela po nacionalnim šavovima te mogućnost da se nekome od konstitutivnih naroda osporavaju njegova prava.

– To ni u kom slučaju nije opcija. Želimo pomoći da FBiH, koja je ustrojena Vašingtonskim sporazumom, lakše živi, da ukloni višak administracije, ustavnih blokada, a da sve to bude rezultat unutrašnjeg dogovora. Mi nećemo udariti šakom o sto i dati papir koji neko treba odbiti ili prihvatiti. Svjesni smo koliko se radi o ozbiljnom i kompliciranom projektu, zbog čega će inicijativa u sebi sadržati podstrek domaćim snagama da dođu do zajedničkog rješenja koje će biti provedeno – naveo je naš izvor.

Kako saznajemo, politički razgovori o ovoj inicijativi su već počeli, a već početkom naredne godine bit će profilirani prvi konkretni prijedlozi. Primarni cilj je, kako su nam prenijeli diplomatski izvori, smanjenje i suviše skupog administrativnog aparata, koji evidentno koči ekonomiju u FBiH, a samim tim otežava život na tlu ovog entiteta.

Amerikanci su za ovu inicijativu već dobili podršku partnera iz međunarodne zajednice, uključujući i Evropsku uniju. Također, kako nam je preneseno, preliminarni kontakti s političkim liderima u FBiH pokazali su spremnost i konsenzus da se promjene u FBiH moraju desiti. Američki ambasador u BiH Patrik Mun (Patrick Moon) već je nekoliko puta u javnosti govorio o neophodnosti racionaliziranja FBiH.

 

Domaća pamet

 

Plan će, kako saznajemo, biti realiziran u etapama. Inicijatori procesa su već angažirali eksperte koji će ubrzo započeti rad na konkretnim prijedlozima novih ustavnih rješenja.

Želja Vašingtona jeste da prijedlozi budu rezultat domaće pameti i da se proces gradi od baze prema političkom vrhu, a ne obratno. Potom će, već početkom 2013. godine, biti organizirana međunarodna konferencija na kojoj će svoje prijedloge o rekonstrukciji FBiH izdefinirati akademici, profesori i stručnjaci te predstavnici civilnog sektora.

Drugi korak bi onda podrazumijevao objavljivanje tih prijedloga te razgovore s predsjednicima političkih stranaka i dužnosnicima bh. vlasti.

– Cilj je da ideju razviju domaće snage te da na kraju ponude konkretna rješenja. Osnovna ideja je da se dođe do racionalizacije, a hoće li to značiti smanjenje broja kantona, pripajanje ili nešto slično, ne znamo. Također, potrebno je neke nadležnosti kantona prenijeti na nivo FBiH i obratno te bolje riješiti finansiranje Federacije. Ali cijeli proces se mora držati u okvirima realnih rješenja – kazao nam je izvor uključen u ovu inicijativu.

Priprema logistike

Kako saznajemo, bit će presječena svaka mogućnost da se ovaj proces ili inicijativa koja već sada ima podršku najvišeg nivoa iz SAD-a zloupotrijebi u predizborne i politikantske svrhe.

– Svjesni smo da već za dvije godine idu drugi izbori i zato želimo da se stvar odvija efikasno, i to u prvoj polovici naredne godine – pojašnjeno nam je.

Naši sagovornici su istakli da službeni Vašington i Brisel očekuju da se do početka konferencije o rekonstrukciji FBiH završi pitanje implementacije presude “Sejdić – Finci” te urade odgovarajuće izmjene Ustava BiH da se odvijanje cijelog procesa ne bi poremetilo.

O ozbiljnosti najvažnijih faktora u međunarodnoj zajednici da daju svoj doprinos poboljšanju ustavne strukture u FBiH govori i činjenica da su predstavnici nekih zemalja već potvrdili svoje učešće u ovom procesu. Saznajemo da je uveliko u toku priprema logistike i finansiranja cijelog procesa, a u čemu će učestvovati i Delegacija EU u BiH.

Nema trećeg entiteta!

Kako nam je preneseno, cijeli proces treba osigurati i institucionalnu ravnopravnost hrvatskog naroda, pri čemu se strogo ističe da neće biti govora o formiranju trećeg entiteta, jer je rezolutan stav američke vlade te institucija EU da je to korak unazad za BiH.

Preskup državni aparat

– FBiH ima 11 vlada, 11 skupština, stotinu ministara, isti broj zamjenika, više stotina savjetnika, vozača i sekretarica. Vrlo je moguće da dođe i do izmjena ustavne strukture i u vezi s tročlanim Predsjedništvom FBiH, jer se radi o preskupom državnom aparatu – saznajemo od našeg sagovornika.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: