S tvrdnjom “BiH je moja država” slaže se 44,7 posto građana

S tvrdnjom “Bosna i Hercegovina je moja država” u potpunosti se slaže 44,7 posto ispitanih građana BiH, dok se uglavnom slaže 28,9 posto.

Uglavnom se ne slaže 13,2 posto ispitanika, a uopšte se ne slaže 7,2 posto.

Na ovo pitanje nije odgovorilo šest posto građana BiH, podaci su istraživanja banjalučke Agencije „Prime Communications“ o tome da li, i u kojoj mjeri, građani Bosnu i Hercegovinu percipiraju kao svoju državu.

– Među Hrvatima nalazimo 31 posto onih koji se u potpunosti slažu s tvrdnjom da je ‘Bosna i Hercegovina moja država, dok se 44 posto uglavnom slaže. Uglavnom se ne slaže 15,5 posto Hrvata, dok se jedan posto uopšte ne slaže, saopćeno je danas iz Agencije „Prime Communications“.

S tvrdnjom “Bosna i Hercegovina je moja država”, potpuno se slaže 70,5 posto Bošnjaka, dok se 22,1 posto uglavnom slaže. Ne slaže se tri posto Bošnjaka, dok se 0,5 posto uopšte ne slaže.

Da je “Bosna i Hercegovina moja država” potpuno se slaže 9,5 posto Srba, dok se 34,1 posto uglavnom slaže. S ovom tvrdnjom se uglavnom ne slaže 28,5 posto Srba, dok se njih 20 posto uopšte ne slaže.

Iz Agencije „Prime Communications“ navode da je ukupno ispitano 1.500 građana tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.

Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je više – etapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + – 3 posto).

Istraživanje je realizovano od 5. do 15. aprila ove godine za potrebe ove agencije.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: