RVI upozorili: Usvojite budžet da ne bi došlo do nesagledivih posljedica

Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH uputio je danas javni poziv predsjedavajućoj Doma naroda Parlamenta FBiH Lidiji Bradari i dopredsjedavajućem Jasminu Tufekčiću da hitno, a najkasnije do 12. februara zakažu sjednicu Doma naroda, i usvoje budžet za 2019. godinu i Zakon o izvršenju budžeta u cilju isplata invalidnina kako ne bi došlo do nesagledivih posljedica za daljnji tok normalnog funkcionisanja FBiH.

Iz Saveza ratnih vojnih invalida FBiH zajedno sakantonalnim savezima i općinskim organizacijama poručili su da po hitnom postupku treba organizovati sastanke sa delegatima Doma naroda FBiH kako bi im se prezentirali Saveza ratnih vojnih invalida.

Pozivamo predstavnike HVO-a da se aktivno uključe u aktivnosti donošenja budžeta za 2019. godinu, a samim time će doprinijeti isplati invalidnina pripadnicima HVO-a. Zatijevamo od svih političkih subjekata da shvate ozbiljnost situacije i napokon počnu da rade svoj posao za koji su dobro plaćeni u cilju što boljeg funkcionisanja vlasti u državi i FBiH“, poručili su.

Kako su naveli, ukoliko dom naroda do 12. februara 2019. godine ne usvoji budžet za 2019. a samim time ugrozi isplatu invalidnina, Savez ratnih vojnih invalida FBiH će u koordinaciji sa ostalim boračkim udruženjima poduzeti sve odgovarajuće aktivnosti i blagovremeno obavijestiti svoje članstvo.

Na pres-konferenciji se obratio i resorni ministar Salko Bukvarević.

„U proteklom periodu za preko 92 hiljade korisnika boračko-invalidske zaštite smo svaki mjesec do desetog namirivali invalidnine i naknade i nije bilo jednog jedinog dana kašnjenja, sredstva su obezbjeđena. Potrebno je da Dom naroda usvoji Prijedlog budžeta i Zakon o izvršenju budžeta da ovu poziciju onako kako je postignut dogovor sa predstavnicima boračkih udruženja se ne umanjuje, da 315 ostane na poziciji. Glavna poenta je, dakle, preko 90 hiljada ljudi, skoro 50 posto im je jedini izvor finansiranja naknada po pravima o boračkoj zaštiti.Sada zamislite one koji imaju samo boračku naknadu, i sada im je to upitno. Smatram da ova kategorija nije to zaslužila, da se političke igre prelamaju preko njihovih leđa. Pozivam da se hitno sazove sjednica Doma naroda i usvoji budžet za 2019. godinu kako bi se nastavilo sa isplatama za najzaslužniju i najranjiviju kategoriju građana BiH“, poručio je Bukvarević.

 

 

 

 

(Radio Sarajevo)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: