Rusi traže naftu u Tuzli i Livnu

Najmoćnija ruska kompanija “Gazprom” zvanično je saopštila da ove godine počinje obimna istraživanja u BiH kako bi se pronašla nafta. Novac je osiguran, a računice kažu da će u prvoj fazi istraživanja koštati najmanje 50 miliona dolara.

Ovih dana počinje sa radom i nova firma “Jadran naftogaz” koja će voditi istraživanja. Zanimljiva je vlasnička struktura te firme – 64 posto vlasništva pripada Naftnoj industriji Srbije, a 36 posto firmi “Zarubižnjeft” koja je vlasnik naftne industrije Republike Srpske. Istraživanja će se obaviti u okolini Tuzle, Livna i u dijelovima Hercegovine, prije svega Drežnice, Stoca, Nevesinja i Gacka, prenosi San.

Prije rata, američka kompanija “Amoco” vodila je istraživanja u BiH i njene analize pokazuju da u BiH ima nafte. Čak se tvrdi da je “BiH, uz južnu Crnu Goru i sjevernu Albaniju, najperspektivnije naftno – gasno područje od Urala do Sjevernog mora”.Prema nekim procjenama, utemeljenim na naučnim istraživanjima, samo na području Tuzlanskog kantona postoje velika nalazišta nafte i za 30 godina moglo bi se izvući “crnog zlata” u vrijednosti oko 100 milijardi dolara. Smatra se da Orašje, pelagićevo, Lopare, teočak i kompletno podnožje majevice prema Tuzli zapravo leže na nafti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: