Rudarima će biti povećana plata, odustalo se od generalnog štrajka

Iako su na prisilnom godišnjem odmoru, nekoliko radnika RMU Đurđevik, uskoro će pokrenuti postupak formiranja nove sindikalne organizacije, koja bi bila sastavni dio Saveza sindikata radnika u rudnicima BiH.

Osnivačka skupština

Kao što je «San» ranije pisao, nezadovoljni dosadašnjim radom Sindikata RMU Đurđevik, posebno time što izbori za članove Sindikata nisu održani osam godina i što ih umjesto četiri predstavlja jedan čovjek, koji u pogonu ne radi već šest godina, nekoliko radnika rudnika Đurđevik pokrenulo je peticiju za provođenje izbora u sindikalnoj podružnici pogona Jama, Rudnika mrkog uglja Đurđevik.

– Peticiju je dosada potpisala većina radnika i mi ćemo uskoro biti spremni za osnivačku skupštinu, iako smo udaljeni sa radnih mjesta. Ne znamo na koja radna mjesta ćemo biti vraćeni kada se završi godišnji odmor, ali bez obzira na sve, nećemo odustati od osnovnih radničkih prava iako je direktor Husejn Trumić pokušao da nas zaustavi tako što nas je udaljio sa radnih mjesta – rekao je Said Muhić, rukovodilac protupožarne zaštite pogona Jama RMU Đurđevik.

On je potvrdio da je njihov apel za zaštitu radničkih prava otišao na adrese 11 institucija u Federaciji BiH, među kojima je Tužilašvo, Vlada i resorno ministarstvo,Ombudsmen za zaštitu ljudskih prava, ali da do sada nisu dobili nikakvu reakciju.

Radnička prava

– Kod nas se dešava nedopustiv mobing i gušenje radničkog prava za sindikalno organizovanje, koje direktor Trumić bez ikakvog obrazloženja želi da nam ospori. Svi radnici koji su uklonjeni, vrlo kvalitetno obavljaju svoj posao, a kako se radi, govori prošlomjesečni rezultat u kojem je plan ostvaren 140 posto- kaže Muhić.

S druge strane, Husejn Trumić ne želi da komentariše svoj postupak i neslaganje sa osnivanjem nove sindikalne organizacije.

– Oni samo trebaju da rade posao za koji su plaćeni – rekao je on kratko.

Elektroprivreda BiH dala obećanja

Rudari rudnika koji posluju u Koncernu Elektroprivrede BiH jučer nisu stupili u generalni štrajk. Kako je poznato od obustave isporuke uglja i generalnog štrajka su odustali, jer im je na sastancima sa EP BiH obećano povećanje plata za 12 do 15 posto, koje će dobiti u isplati za maj i juni.

– Planirani generalni štrajk je odgođen, a pokrenut ćemo ga ako se EPBiH ne bude pridržavala postignutog dogovora, prema kojem će svim rudarima u rudnicima koncerna, plaća za maj i juni biti povećana za 12 do 15 posto – rekao je Fikret Berbić, predsjednik Saveza sindikata radnika u rudnicima BiH.

 

(SAN)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.