RTV taksu ubuduće ćemo plaćati preko računa za struju

Rukovodstva Radio-televizije Federacije BiH (RTVFBiH) i Javnog preduzeca Elektroprivreda BiH danas su u Sarajevu potpisali Memorandum o poslovnom razumijevanju, koji predstavlja prvi i najvažniji korak za prelazak na model naplate RTV takse putem računa za struju, saopćeno je iz Press-službe RTVFBiH.

S ciljem realizacije naplate RTV takse putem računa za električnu energiju, na nivou BiH, saglasni su da će kod nadležnih organa i institucija inicirati donošenje odgovarajućih pravnih propisa i akata za što hitniju realizaciju odredbi Memoranduma.

Navedena je poslovna i svaka druga volja da ovaj novi model naplate RTV takse za sve Javne servise u BiH, uz saglasnost i podršku ostalih relevantnih institucija, stupi na pravnu snagu odmah nakon isteka aktuelnog modela naplate RTV takse.

“Uspostavom novog sistema naplate RTV takse, javni servisi BiH bi za kratko vrijeme postali spremni u potpunosti odgovoriti svim tehničko-tehnološkim i programskim zahtjevima svih stanovnika BiH, čime bi također Javni sistem emitiranja u BiH po prvi put otkada postoji bio postavljen na poslovno zdrave osnove sa samostalnim i neovisnim izvorom financiranja kao što je to slučaj u svim uređenim evropskim i uopće demokratskim zemljama razvijenog svijeta”, navodi se u saopćenju.

Navedeno je također da će RTV Federacije BiH, RTRS i BHRT u narednom periodu pravovremeno informirati građane o prelasku na fakturiranja RTV takse putem računa za utrošenu električnu energiju.

“Spremnošću da se uključi u ovaj model naplate, JP Elektroprivreda BiH d.d. pokazala je izuzetno visok nivo društvene odgovornosti, te stvorila preduvjet da s osnaženim Javnim servisima BiH i domaća preduzećima, među kojima je i Elektroprivreda BiH, dobiju snažnog partnera u svojim budućim poslovnim aktivnostima”, dodaje se u saopćenju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: