RTV taksu će i dalje naplaćivati operateri telekoma

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Ovom zakonskom izmjenom se rok trenutnog sistema naplate produžava do 30. juna, što znači da će RTV taksu naplaćivati operateri telekoma do 30. juna 2016. godine.

Zakon je ranije, u istom tekstu, usvojio i Predstavnički dom državnog parlamenta.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak je nakon sjednice kazao novinarima kako misli da se treba vrlo ozbiljno baviti ovom problematikom.

– Treba ponuditi jedno racionalno, održivo rješenje finansijskog dijela koji se odnosi na Radioteleviziju BiH i entitetske jednako tako, i da se pokuša doći do nekakvog rješenja na tragu zaključaka Doma naroda PSBiH – kazao je Čolak.

On misli da „ovako više ne ide“.

– Mislim da je to svima jasno da mi samo na ovaj način produžavamo agoniju, a to, želim vjerovati, da nikome nije u interesu – kazao je Čolak.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić je kazao da je zakon koji je usvojen, u osnovi, privremeno rješenje koje traje samo do 30. juna.

– Dobra je vijest da smo ovo danas usvojili, jer na neki način daje određeno vrijeme od tri mjeseca da se problem prevaziđe. Očekujemo da Vijeće ministara BiH pokuša iznaći trajno rješenje i model koji bi bio optimalan za funkcioniranje javnog RTV servisa – kazao je Softić.

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić je također naveo da je izmjena zakona koja je usvojena privremenog karaktera.

– Ona do sredine godine, na neki način, regulira pitanje naplate takse za radio i televiziju, ali ne nudi ono što je bio princip zakona, a to je sistemsko i stabilno rješenje finansiranja javnog  RTV sistema u BiH – kazao je Tadić.

Naveo je da je stav SDS-a od ranije poznat i „on govori o tome da bi te sisteme trebalo vezati za odgovarajuće budžete na svim nivima vlasti kako bi oni izdržavali te siteme i na taj način omogućavali im stabilno finansiranje“.

– Pitanje da li bi bilo tada dovoljno novca i da li bi bila politička zavisnost u tom slučaju veća ili manja, samo po sebi, s obzirom na stanje koje imamo u ovom sektoru, nije relevantno, jer i sada postoji stalna teza o tome da nema dovoljno novca i da političari, više nego što je to prihvatljivo, čak mnogo više nego što je prihvatljivo, utiču na uređivačku politiku – istaknuo je Tadić.

Po njegovim riječima, u rješenju koje predlaže SDS “barem bismo imali red, a red je ono što je početak rješenja svakog problema“.

Prilikom delegatske rasprave na samoj sjednici Doma, delegat Mario Karamatić je kazao da on i još neke njegove kolege iz hrvatskog naroda i drugih klubova zagovaraju da se ovo pitanje sustavno riješi i da se donese novi, cjeloviti zakon „koji bi omogućio funkcioniranje javnog RTV servisa i koji bi omogućio to da svi narodi u ovoj zemlji budu zadovoljni funkcioniranjem javnog RTV servisa“.

– Moram, na žalost, reći da jedan narod nije zadovoljan – kazao je on, te istaknuo da „ovakav javni RTV servis Hrvatima ne treba“.

Pozvao je kolege da uđu ozbiljno u ovu tematiku, te da se napravi novi zakon o javnom RTV servisu.

Dom naroda je danas, po hitnom postupku, usvojio Prijedloga zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložila delegatkinja Ljilja Zovko.

Delegati su usvojili i Specijalni izvještaj: “Pristupačnost radnih prostora zakonodavnih organa u Bosni i Hercegovini licima s invaliditetom“, koji je pripremila Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH, a podržali su i zaključak resorne komisije u vezi s ovim izjveštajem.

Odgođeno je izjašnjavnje o davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o izmjenama Sporazuma između Vijeća ministara Republike Albanije i Vijeća ministara BiH o uzajamnim putovanjima državljana.

 

 

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: