RS DONOSI NOVI ZAKON O PROVOĐENJU POPISA STANOVNIŠTVA U NAREDNOJ GODINI

Poslanici Narodne skupštine RS-a razmatrat će danas Nacrt zakona o prestanku važenja Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. u tom entitetu, jer popisa nije ni bilo.

U međuvremenu je usvojen Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini u 2013. godini, pa je entitetska vlada za današnju sjednicu Narodne skupštine predložila Nacrt zakona o organizaciji i provođenju popisa u RS-u naredne godine.

Vlada RS-u navodi u obrazloženju da je državnim zakonom regulirano i da entiteti mogu dodatno propisima urediti pripremu, provođenje i organizaciju popisa.

U predloženom zakonu su i kaznene odredbe.

Tako će se  iznosom od 100 do 10.000 KM kazniti učesnici u popisu stanovništva ili osoba koja provodi poslove i zadatke koji se tiču tog procesa, ako, protivno volji osobe obuhvaćenoj popisom bude uticala da se izjasni o etničkoj ili nacionalnoj pripadnosti ili vjeri.

Kazne su također zaprijećene i za nadležne osobe koje ne budu čuvale kao službenu tajnu sve podatke koji se odnose na lične, porodične i imovinske prilike osobe obuhvaćene popisom.

Istovremeno, smatrat će se prekršajem i bit će novčano kažnjene i one osobe koje odbiju da daju podatke o odsutnim članovima domaćinstva, odnosno roditelj, usvojilac ili staratelj za dijete mlađe od 15 godina, ili ako popisivaču navede netačne i nepotpune odgovore, osim za pitanja za koja ne postoji obaveza izjašnjenja.

Zavod za statistiku RS-a određen je kao nadležni organ za pripremu, organizaciju i provođenje popisa u saradnji s drugim nadležnim organima i organizacijama RS-a i BiH.

Također, predviđeno je i da se za potrebe popisa formira popisni biro RS-a, kao glavno operativno statističko tijelo za popis, zatim izvrši imenovanje entitetskih instruktora za popis, kao i popisnih komisija jedinica lokalne samouprave.

Zakonom je definirana i zabrana nadležnim organima da mijenjaju nazive granica i područja općina, naselja, statističkih popisnih krugova, ulica i brojeva, kuća i zgrada od 1. novembra 2012. do 31. marta 2013.

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: