RODITELJI I DJECA IZ KONJEVIĆ-POLJA 25. DAN ISPRED OHR-a ČEKAJU ODGOVOR

Roditelji učenika bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja su i 24. noć zaredom prespavali u improvizovanom šatorskom naselju ispred zgrade OHR-a u Sarajevu da bi od međunarodne zajednice dobili odgovor da li bošnjačka djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

Roditelji i danas pozivaju visokog predstavnika Valentina Inzka da pronađe rješenje da njihova djeca pohađaju nastavu po programu s nacionalnom grupom predmeta u školi u Konjević- Polju.

– Ne odustajemo od svojih zahtijeva, uprkos tome što  su neki roditelji zbog boravka u šatorima tokom sve hladnijih noći i jutara prehlađeni i bolesni – kazao je Agenciji Fena jedan od roditelja Muhizin Omerović.

– Jučer su nam dolazili roditelji iz Zvornika, a u ponedjeljak će odlučiti da li će nam se pridružiti – rekao je Omerović.

Roditelji i djeca iz Konjević-Polja su već 25. dan pred zgradom OHR-a u Sarajevu, roditelji spavaju u šatorima, a djeca spavaju u osnovnoj školi na Ilidži.

Djeca iz Konjević-Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.

(Fena) 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: