Riješiti pitanje zdravstvene zaštite povratnika u RS

Traganje za trajnim rješenjem pitanja zdravstvene zaštite povratničke populacije u Republiku Srpsku, bila je osnovna tema današnjeg sastanka u Sarajevu koji je organizirao federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Ovom sastanku su prisustvovale i direktorice Federalnog zavoda zadravstvenog osiguranja Novka Agić i Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona Almira Hurić.

Kako je konstatovano, pitanje primarne zdravstvene zaštite, bolničkog liječenja povratnika i vertikalne zdravstvene zaštite mora se riješiti sistematski u saradnji svih ovih institucija, a posebno tamo gdje je ovaj problem, s obzirom na broj pacijenata najizraženiji, a to je Tuzlanski kanton, na koji se odnosi gotovo 95 posto ovih slučajeva.

Zaključeno je da je, u saradnji s Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla, neophodno napraviti analizu strukture troškova liječenja povratnika, kako bi se pronašli modaliteti za obezbjeđenje nedostajućih sredstava za ove namjene, te Vladi FBiH putem Federalnog ministarstva zdravstva predložila najpovoljnija, svima prihvatljiva rješenja, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.