Rezultati ankete: Više od 50 posto mladih bi zbog traženja posla napustilo BiH

Problemi mladih u Bosni i Hercegovini ogledaju se u nemogućnosti zaposlenja, neusklađenosti obrazovnog sistema s tržištem rada, nesigurnim radnim mjestima i posljedice pandemije koronavirusa, pokazuju rezultati ankete.

Anketu su provele krovne organizacije mladih, Vijeće mladih Federacije BiH, Omladinski Savjet Republike Srpske i Vijeće mladih Brčko Distrikta o stavovima mladih o pojedinim pitanjima.

Pored već prepoznatih problema posebno ističu probleme mladih prouzrokovane diskriminacijom po različitim osnovama, nebrigom i nepostojanje podrške razvoju mentalnog zdravlja te visokim stepenom korupcije u različitim segmentima života i djelovanja mladih.

Anketni obrazac, podijeljena u tematske cjeline kao što su vrijednosti u koje vjeruju, porodični život, obrazovanje i tržište rada, politika i aktivizam, popunilo je 355 mladih u dobi od 15 do 30 godina s teritorije cijele BiH.

Anketa je kreirana povodom obilježavanja 12. augusta – Međunarodnog dana mladih s ciljem promocije mladih kao bitnih partnera u promjenama i podizanja svijesti o izazovima i problemima s kojima se suočavaju u svijetu.

U rezultatima ankete se navodi sa 68,7 posto ispitanika smatra da u BiH može steći kvalitetno obrazovanje, a 85,1 posto spremno je raditi poslove za koje nije školovano. Čak 52,4 posto mladih bi zbog traženja posla napustilo Bosnu i Hercegovinu.

“Na pitanje da li vjeruju u institucije vlasti, 88,5 posto mladih je odgovorilo negativno, a 62,8 posto ih ne vjeruje u bilo kakve institucije. Najmanje povjerenja mladi su iskazali prema entitetskim vladama i Predsjedništvu BiH”, kazali su.

Oko 82 posto ispitanika živi u porodičnom domaćinstvu i svoje odnose sa članovima porodice, 58,3 posto bi bilo spremno da stupi u brak sa osobom koja ima različitu vjersku ili etničku pripadnost, a 45,4 posto bi podržalo legalizaciju istospolnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Pokazalo se da 18,9 posto mladih svakodnevno koristi duhan ili duhanske proizvode, 33,5 posto je izjavilo da nikada nije konzumiralo alkohol, njih 80,8 posto narkotike, saopćili su organizatori.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: