Revizorski tim u TK-u predložio samo šest osoba za izvođenje iz prava BIZ-e

Danas je u Kupresu federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez održao radno-konsultativni sastanak sa kantonalnim ministrima i direktorima uprava za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Na sastanku je resorni ministar informirao prisutne o realizaciji Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, te se raspravljalo o realizaciji isplata naknada demobilisanim borcima iz 2008. i 2009. godine.

Ministar Helez informirao je prisutne da je do sada iz prava izvedeno oko 1.000 osoba, čime je napravljena ušteda između 3 i 3,5 miliona maraka.

Govoreći o revizijskim timovima, ministar je rekao kako je njihovim radom polovično zadovoljan, te da bi ušteda u federalnom budžetu sigurno bila veća da se “radilo kako treba”.

“Revizijski timovi nam nisu radili jednako. Prije mog dolaska bilo je izvedeno nula osoba iz prava a pri tome su navedeni timovi potrošili mnogo budžetskog novca. Mojim dolaskom timovi su pokrenuti, mada postoje još onih koji zaobilaze lažne korisnike prava boračko-invalidske zaštite”, naglasio je Helez.

Po njegovim riječima, posebno loše radio je revizorski tim u Tuzlanskom kantonu, gdje je samo šest osoba predloženo za izvođenja iz prava boračko-invalidske zaštite.

“Kako bi se unaprijedio rad svih timova, naš je prijedlog da, recimo, revizorski timovi s područja Zapadnohercegovačkog kantona vrše provjere u Tuzlanskom kantonu, a npr. iz Unsko-sanskog kantona idu u Hercegovačko-neretvanski kantona, odnosno da izvršimo rokade i pošaljemo ljude gdje su nepoznati kako ne bi bili pod utjecajem i pritiskom”, istaknu je ministar Helez.

Pohvalio je rad dva tima u Sarajevskom kantonu, gdje je, po njegovim riječima, predloženo najviše imena za izuzeće stečenih boračkih prava.

Ministar Helez pojasnio je i sam proces odabira revizorskih timova, kazavši kako on lično donosi odluku ko će biti u revizorskom timu, uz saglasnost udruge ili udruženja, zavisno od pripadnosti komponenti HVO ili ABiH, te također uz suglasnost kantonanih ministra ili direktora Uprava za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Što se tiče realizacije isplata naknada demobilisanim borcima, Helez je rekao da će se svi dugovi podmiriti do kraja godine, a najkasnije u januaru 2012.

Inače, u Kupresu je danas započeo trodnevni seminar za članove revizorskih timova koji provode Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, u sklopu kojeg će biti prezentiran novi priručnik za revizorske timove, kao i drugi radni materijali potrebni u provedbi revizije.

(Fena)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: