Registar boraca bit će dostupan 29.januara, najavio ministar Bukvarević

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević najavio je da će institucijama Federacije BiH 29. januara biti uručen i dostupan Jedinstveni registar korisnika boračko invalidske zaštite.

Registar branilaca BiH će početi sa objavom iz Tuzle, jer želi da prvo bude objavljen njegov karton s podacima koliko je učestvovao u ratu i šta je sve dobio od države, rekao je Bukvarević na jučerašnjoj sjednici federalnog parlamenta.

Sjednica je završena kasno sinoć bez konkretnih zaključaka, a nezadovoljni ovakvim ishodom sjednice bili su borci koji su tokom jučerašnjeg dana protestovali ispred zgrade u kojoj se održavala sjednica.

Borci su imali tri zahtjeva – da se izradi registar branilaca, da se uvode borački mjesečni dodatak braniocima koji nikad dosad nisu imali nikakva primanja po osnovu učešća u odbrani BiH ili su eventualno imali primanja manja od 200 KM. Treći zahtjev koji su borci tražili je da se zaustavi finansiranje svih boračkih organizacija najmanje na godinu dana dok registar branilaca ne bude “pročišćen” i dok ne budu provjereni zakonitost i transparentnost finansijskog poslovanja svih boračkih asocijacija za posljednjih 15 godina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: