Reforme u BiH: Godinu 2012. što prije zaboraviti

Godinu 2012., kada je riječ o reformama bh. države i onome što briselska administracija zove integracijski proces, najbolje bi bilo što prije zaboraviti.

Godina je počela  optimistično – konačno je zemlja dobila vladu, predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, se našao u Briselu.

„Sa svoje osobne strane sam želio pokazati da ću ja kao predsjedatelj Vijeća ministara  davati pozitivne impulse, da ću rješavati probeleme a ne ih projicirati, kako bi naša jedina domovina BiH konačno krenula naprijed”, rekao je Bevanda.

Na majskom samitu u Čikagu, nade za ulazak u Akcioni program za punopravno članstvo vojnog saveza su se pokazale kao lažne.

“Prije dva dana nije tako izgledalo, s obzirom da objektivno nismo završili ono što se od nas očekivalo, a to je da Parlament BiH donse odluku o vojnoj imovini i da počne njeno knjiženje”, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija.

Sredinom godine, Evropska policijska misija napušta BiH, ali ostaju obaveze.

“Kada je riječ o vladavini prava, ono što treba još uraditi je slično ispunjavanju mnogih drugih obaveza. Mora postojati istinsko političko opredjeljenje da se BiH kreće naprijed a naš savjet je – to bi btrebao biti pravac ka EU”, rekao je šef policijske misije u BiH, Stefan Feller.

Tek što je izabran, novi predsjednik Srbije diže temperaturu u regionu izjavama da u Srebrenici nije bilo genocida. Na to reaguje Evropska komisija.

“EU snažno odbija bilo kakve pokušaje prepravljanja istorije. Masakr u Srebrenici je bio genocid, što je potvrđeno i od Haškog suda i Suda pravde. Zločini počinjeni u Srebrenici jula 1995. su bili zločini protiv čovječnosti”, kaže glasnogovornica Evropske komisije, Pia Ahrenkilde Hansen.

Dugo se čekalo da BiH načini obećane korake naprijed.

„Ohrabrujemo bh. lidere da u konkretne akcije pretvore opredjeljenje prema evropskim integracijama. Početkom godine bio je dobar ternutaka kasnije političke poteškoće to ne smiju pokvariti”, izjavila je visoka predstavnica EU Catherine Ashton.

Krajem juna – ohrabrenje u vidu novih obećanja izrečenih u dijalogu na visokom nivou.

„Mogu reći da mi se optimizam jednostavno vraća, budući da je sastanak bio vrlo uspješan. On je završio usaglašenim zaključcima i Mapom puta za BIH, gdje smo postigli jednoglasje: definirali sve ono što trebamo uraditi da bi se vratili na tračnice i da bi išli evropskim putem”, kazao je Vjekoslav Bevanda.

U Briselu protesti bh. invalida.

“Vlasti u BiH nisu u stanju da riješe neke najživotnije probleme  – osoba sa invaliditetom, položaja mladih,  zapošljavanja, bijele kuge – njih intersuje samo njihov lični položaj i njihovi politički podobni igrači koji su zaposleni u administraciji i koji dobro žive. Nedavno je na jednoj od TV stanica prikazan čovjek u RS kojeg jedu pacovi. Naknada koju ima za invalidsnost u RS iznosi 40 KM, u Brčko Distriktu – 50 KM a u Federaciji 410 KM. Mi tu razliku ne možemo dozvoliti, odnosno tako niske naknade… kada uzmemo i ratne vojne invalide, kao i ljude koje u Zakonu nečasno zovu neratni invalidi, vidjećemo da je situacija katastrofalna”, kaže predsjednik Udruženja invalida BiH, Zijo Arapčić.

Došla  jesen, a obećano nije ispunjeno. Glasnogovornica Visoke predstavnice EU Maja Kocijančić je izjavila:

“Sa velikim razočarenjem Evropska komisija konstatuje da su  politički lideri u BIH propustili prvi od rokova u Mapi puta za aplikaciju za članstvo BiH u EU. Do kraja avgusta je trebalo sačiniti prijedlog za primjenu prsude Evropskog suda za ljudska prava U PREDMETU Sejdić – Finci, i to nije ispopoštovano.“

Kako Hrvatska sredinom naredne godine ulazi u Evropsku uniju, tako se BiH mora pripremiti, a još uvijek nije. Nakon sastanka u Briselu ministara vanjskih poslova Hrvatske i BiH, šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić je izjavila:

„Dozvolite da u postotcima izrazim koliko smo pitanja koja su bila na dnevnom redu a bilo ih je šest –  uspjeli riješiti. To je 75 %.“

„Izgradnja mosta koji povezuje hrvatsko kopno je nešto o čemu, među nama postoji saglasnost, da  se to može uraditi tako da se zadovolje  interesi suvereniteta BIH, ono što nama pripada po međunarodnom pomorskom pravu , da jednog dana ne moramo tražiti derogaciju pravila EU … da naši brodovi ne prolaze kroz more EU nego da plovila iz BIH budu direktno na otvorenom moru“, izjavio je Zlatko Lagumdžija.

Evropska komisija u oktobru objavljuje poražavajući izvještaj o napretku BiH – reforme na čekanju, progres prema evropskim strukturama zaustavljen. Krajem tog mjseca, Majke Srebrenice podnose tužbu Sudu u Strazburu protiv UN-a.

„Mi tražimo dvije stvari – prva da UN prizna odgovornost za ono što se desilo u Srebrenici a desilo se pod njihovom zaštitom, pod njihovom zastavom i pred njihovim očima. Drugo – tražimo odštetu. Našu djecu niko ne može vratiti ali naš život i našu patnju, našu  bol neko treba da plati”, rekla je predsjednica udruženja Majke Srebrenice, Munira Subašić.

Dok BiH čeka, ne čekaju tzv. lažni azilanti koji opsjedaju azilantske centre u Evropi, ugrožavajući tako teško stečeni bezvizni režim.

„Upozorenja iz Brisela možemo shvatiti možda čak i kao posljednja, budući da je poovo primjetno povećanje broja lažnih azilanata u SR Njemačkoj“, rekao je sekretar Ministarstva sigurnosti, Bakir Dautbašić.

Nadu budi svježi potpis na trgovinski sporazum Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom, u okviru procesa pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Sada članstvo u globalnoj organizaciji do kraja naredne godine izgleda kao realna opcija.

„Nadam se da ćemo BiH  uskoro primiti u Svjetsku trgovinsku organizaciju, jer kada se potpiše Sporazum, kratak je put do članstva”, navodi evropski komesar za trgovinu, Karel De Gucht.

„I ja sam optimista i uvjeren sam da će BiH 2013. Godine biti član Svjetske trgovinske organizacije”, kaže ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

U međuvremenu, smjenjuju se evropska predsjedništva – nakon Kiprana dolaze Irci, koji se nadaju da će podržati proces proširenja.

Radio Slobodna Evropa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: