Reforma penzionog fonda predviđa podizanje dobnih granica za penzionisanje

penzioneri2U novoj strategiji reforme penzionog fonda, o kojoj je već raspravljala federalna Vlada, predviđa se između ostalog podizanje dobnih granica za penzonisanje u cilju dužeg ostanka u svijetu rada i viših penzija radi dužeg ostvarenog staža i uvođenja tri stupa penzionog sistema, piše današnji Večernji list.

Također, dalje se navodi, kako spomenuta strategija, koju su uz domaće radili i stručnjaci iz RH, uključuje sve najnovije elemente penzionog sistema koji se primjenjuje u zemljama članicama  EU-a.

Prvi penzioni stup je tradicionalni obvezni oblik penzonog i invalidskog osiguranja koji se dominantno finansira iz tekućih javnih prihoda, dok bi drugi stup obuhvatio osobe koje su uvedene upravo (penzionisanje) pod povoljnim uvjetima u odnosu na opće propise penzionog i invalidskog osiguranja po različitim osnovama.

“U okviru Federalnog zavoda bi se ova sredstva evidentirala  na posebnom računu. Način usklađivanja povlaštenih penzija za sve korisnike koji se finansiraju iz proračuna vršio bi se uz saglasnost Vlade FBiH”, piše Večernji list.

Treći stup penzionog osiguranja koji bi trebao biti uveden, je dragovoljan i spada u individualno penzionog osiguranje koje funkcioniše na principu dugoročne štednje.

Neki oblici ovakvog osiguranja u BiH postoje već dvadesetak godina i poznati su kao sheme dugoročne štednje i police životnog osiguranja izdanih od osiguravajućih kuća, ali ih je potrebno ugraditi u legislativu i nadležnost od strane države.

Reforma penzionog fonda u FBiH proći će nekoliko javnih rasprava, od onih u oba doma federalnog Parlamenta, udruženja penzionera i javnosti.

Fena

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: