Redovi za nove pasoše se formiraju već od pet sati ujutro

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, kako nam je kazao šef Pres-službe Nedžib Smajlović, nema precizne podatke o tome koliko je tačno zaprimljeno zahtjeva za izdavanje biometrijskih pasoša nakon što su 8. novembra za naše građane ukinute vize za ulazak u zemlje šengena.

Odluka je 14. novembra objavljena i u službenom listu EU, a počet će se primjenjivati tek 15. decembra, pa stoga i čude velike gužve koje, prije svega u Zenici, vladaju u šalter-salama policijskih uprava. Redovi se ispred zgrade Policijske uprave Zenica formiraju već od pet sati ujutro.

– Danas je prije otvaranja šalter-sale u 7.30 sati u redu već bilo više od 30 ljudi. Zbog toga smo odlučili otvoriti još jedan šalter, na kojem građani predaju zahtjeve i gdje mogu dobiti potrebne informacije, dok se na drugom izdaju putne isprave. Dnevno u Zenici zaprimimo oko 100 zahtjeva – kaže Smajlović.

Od početka izdavanja novih pasoša u ljeto prošle godine, samo u Zenici izdato je 9.000, a na području ZDK 24.000 putnih isprava.

Pojednostavljena procedura

Svaki građanin uz pasoš dobije i letak Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), a putem kojeg se može informisati o korištenju bezviznog režima.

– Procedura je maksimalno pojednostavljena. Dovoljno je donijeti ličnu kartu i uplatnicu na iznos od 40 KM, a to vrijedi za osobe koje prvi put vade pasoše. Ko ima stari pasoš, treba ga donijeti prilikom predaje zahtjeva za biometrijski – ističe Smajlović.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: