Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Sudsko vijeće Haškog tribunala izreklo je prvostepenu presudu bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću po optužnici za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Mladić je proglašen krivim po 10 tačaka optužnice, a oslobođen po jednoj tački, koja se odnosi na genocid u šest bh. općina.

Uzevši u obzir iznesene dokaze te pravne konstatacije, Vijeće utvrđuje da Mladić nije kriv za genocid u šest bh. općina – Foči, Ključu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Kriv je za genocid u Srebrenici, progone i istrebljenja, zločin protiv čovječnosti…

Sudsko vijeće je izreklo doživotnu kaznu zatvora.

Vijeće je uzelo u obzir težinu djela za koje je utvrdilo da je Mladić kriv.

Zločini za koje je optužen su među najtežim poznatim čovječanstvu, podsjetilo je Sudsko vijeće.

Olakšavajuće okolnosti koje je iznijela odbrana imaju malu težinu, stav je Sudskog vijeća. To su navodi odbrane o dobrom karakteru optuženog, pomaganju nekim muslimanima, slabom zdravlju i poodmaklom životnom dobu.

Time je izricanje presude završeno.

Optuženi je znatno doprinio da cilj UZP-a u vezi Srebrenice bude proveden, te u činjenju genocida, ubistava, progona, istrebljenja.

Vijeće je uzelo u obzir Mladićeve izjave i radnje tokom razmatranja uloge u UZP-u. Optuženi je negirao da je u Srebrenici činjen ratni zločin i masovni progon, te je pogrešno informirao medije o dešavanjima u srebreničkoj regiji.

Optuženi je dao brojne izjave da se treba osvetiti bosanskim muslimanima u Srebrenici i rekao da bi oni davno nestali da se nije oko njih angažovala međunarodna zajednica.

Na osnovu navedenog, Vijeće je konstatovalo da je optuženi imao namjeru da se muslimani i dječaci eliminišu u Srebrenici, te da se protjeraju žene i djeca.

Optuženi je imao namjeru uništiti bosanske muslimane u Srebrenici kao zaštićenu grupu. Imao je namjeru da ostvari UZP u vezi Srebrenice činjenjenjem genocida i bio je dio tog UZP-a.

U vezi UZP-a za uzimanje talaca, kad su započeli zračni napadi NATO-a na položaje srpskih snaga, bila je namjera zatočenje međunarodnih snaga i držanje na strateškim položajima.

Vijeće je uzelo u obzir to što je Mladić lično rukovodio granatiranjem Sarajeva u maju 1992. godine.

Optuženi je naredio 1995. da se prekine snabdijevanje Sarajeva vodom, a imao je namjeru da pokrene i sprovede kampanju snajperskih napada.

Namjera optuženog je bila da se kampanjom među građanima Sarajeva širi teror.

Optuženi je imao namjeru tokom cijelog perioda UZP-a u vezi Sarajeva. Tokom nekoliko dana uoči 11. jula 1995. u Srebrenici, UZP je imao namjeru progona i ubistava bosanskih muslimana.

Zločini za koje se Mladić tereti, osim ubistva šest muslimana i dječaka, počinile su jedinice VRS-a. Učesnici UZP-a koristili su VRS za činjenje ubistava u okviru UZP-a.

Optuženi je propustio da poduzme korake kako bi se zločini spriječili, a osim VRS-a, u zločinima su učestvovali i pripadnici MUP-a.

Vijeće je konstatovalo da je od maja 1992. do 1995. postojao UZP s ciljem širenja terorira korištenjem snajpera i granatiranja nad civilima u Sarajevu. U organizaciji su bili rukovodioci bosanskih Srba.

Sve zločine su počinili pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa. Vijeće je konstatovao da je Mladić učestvovao u formiranju Sarajevsko-romanijskog korpusa, da je tokom vojnih operacija primao pomoć od vojske Savezne Republike Jugoslavije.

Konstatovano je da je učetvovao u kreiranju modificiranih aviobombi korištenih za granatiranje Sarajeva.

Učestvovao je u širenju propagande i davanju neistitih izjava međunarodnoj zajednici.

Radnje optuženih su u značajnoj mjeri doprinjele činjenju ratnih zločina u Sarajevu i provođenju UZP-a u vezi Sarajeva.

 

 

 

 

(Aljazeera)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: