Ramić u Potočarima: Učiniti sve da se genocid ne zaboravi

Povodom godišnjice prve dženaze žrtvama genocida u Potočarima, Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica posjetio je danas Memorijalni centar Srebrenica.

Tom prilikom Ramić je potpisao Sporazum o udruživanju sredstava za realizaciju projekta “Rekonstrukcija i adaptacija objekta Proizvodne hale – Izgradnja trafostanice u Memorijalnom centru”, koja će omogućiti sigurnije i stabilnije napajanje električnom energijom Memorijalnog centra.

“Velika je stvar vidjeti mlade ljude koji rade na istraživanjima, podizanju arhive Memorijalnog centra, svakodnevno komuniciraju sa svjedocima genocida. Pokazuje nam to – da smo uprkos svim izazovima u posljednjih 25 godina, ipak dobili novu generaciju koja može preuzeti teške zadatke, odgovorno raditi i učiniti sve da se zločin genocida ne zaboravi, poručio je Ramić.

Imamo prijatelje u svijetu

Napomenuo je da Vlada Federacije kroz programe podrške rekonstrukciji i unapređenju infrastrukture Memorijalnog centra postavlja osnove za trajno očuvanje ove institucije.

“Zahvalni smo našim prijateljima iz Evropske unije i Turske na izuzetnim ulaganjima u infrastrukturu Memorijalnog centra, ali i Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i drugima koji pomažu razvoj kapaciteta institucije. Važno je da znamo da imamo prijatelje u svijetu, da je Srebrenica mjesto na kome se to potvrđuje. Istovremeno, ponosan sam što vidimo sve više privatnih donacija i podrške projektima ovdje, što naši ljudi reaguju i doprinose, bila to knjiga za biblioteku, darovanje ličnih predmeta za arhiv, finansijska podrška ili prenos znanja. Ovo je mjesto gdje se okupljamo, i gdje činimo sve da se genocid ne ponovi”, zaključio je ministar Ramić.

Ravnopravan pristup obrazovanju za djecu povratnika

On je naglasio važnost podrške Memorijalnom centru Srebrenica i poručio je da samo kroz podršku bošnjačkoj povratničkoj zajednici da opstane na prostorima istočne Bosne može suštinski ispuniti misiju ove institucije.

“Danas, 18 godina nakon prve dženaze u Srebrenici, u vremenu teških političkih gibanja, te sa svim izazovima pandemije, važno je da ne izgubimo iz vida potrebe Bošnjaka-povratnika ovog kraja. Upravo nas lekcije iz Memorijalnog centra uče da moramo uložiti sve u osiguranje ravnopravnog pristupa obrazovanju za djecu povratnika, da moramo osigurati kapacitete povratničke zajednice da radi u različitim sferama privrede i društvenog rada, da trebamo koordinirano raditi i prevazići političke podjele za potrebu ješavanja stvarnih izazova”, zaključio je ministar Ramić, saopćeno je iz Memorijalnog centra.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: