Radončiću mjesec dana pritvora

Fahrudinu Radončiću određen je jednomjesečni pritvor zbog bojazni da bi na slobodi sakrio ili uništio dokaze, te utjecao na svjedoke, saopćeno je iz Suda BiH.

Radončiću, predsjedniku Saveza za bolju budućnost BiH i delegatu u Domu naroda, određen je jednomjesečni pritvor nakon što je uhapšen zbog ometanja rada pravosuđa i obećanja nedopuštene koristi.

Radončić i njegovi branioci negirali su ove optužbe, ističući kako je cijeli slučaj politički montiran.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Radončića da je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu.

Radončić se u optužnici tužilaštva na Kosovu spominje kao dio kriminalne organizacije Kelmendija, kojem se sudi za ubistvo Ramiza Delalića i trgovinu drogom. Sarić je pozvana da svjedoči kao djevojka Delalića.

Izvršioci pritiska na svjedokinju, tvrdi Tužilaštvo BiH, bili su Bakir Dautbašić i njegova partnerica Bilsena Šahman, kojima je prije dvije sedmice određeno 30 dana pritvora zbog istog krivičnog djela.

Prema Tužilaštvu, Dautbašić je to krivično djelo počinio kao Radončićev stranački kolega i sekretar Ministarstva sigurnosti.

Tužilaštvo tvrdi da su Dautbašić i Šahman tražili od Sarić da u svjedočenju ne spominje Radončića. “Šef traži da zaštitiš i Nasera”, kazala je Šahman svjedokinji Sarić, naveli su tužioci.

Ona je svjedočila na suđenju Kelmendiju putem videoveze iz Suda BiH, ali javnost nije upoznata sa sadržajem jer je njen iskaz bio zatvoren za javnost. Odbrana je negirala postojanje ovog krivičnog djela. Branioci su istakli kako Sarić uopšte nije bitna svjedokinja, pojasnivši kako niti u jednom iskazu nije spominjala Radončića.

“Taj svjedok je apsolutno nevažan”, rekao je branilac Dragan Barbarić.

Tužilaštvo sumnjiči Radončića da je u dogovoru sa Dautbašićem nastojao preko uposlenika Američke ambasade BiH Zijada Hadžijahića saznati da li je u vezi sa pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i ako jeste, da pokuša utjecati da se istraga zatvori i da zastraši tužioce.

Zauzvrat je Hadžijahiću, koji ima status osumnjičenog, tvrdi Tužilaštvo BiH, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniju ili neku zapadnoevropsku zemlju. Po prijedlogu Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), Hadžijahićeva supruga je imenovana na mjesto ambasadora u Sloveniji.

Radončić i njegovi branioci negirali su i ove optužbe. Kako su istakli, Izetbegović je tražio od Radončića da mu “ponudi nekog za Sloveniju”.

BIRN

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: