Radončić nakon sastanka: Nećemo podržati ništa šta dolazi od Izetbegovića

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, nakon sastanka sa kolegama iz DF-a i SDP-a, rekao je da su razgovarali o tome kuda ova zemlja treba da ide, da je to bio jedan prijateljski i neformalan razgovor, te da nisu razgovarali o tome da nekoga isključe iz vlasti.

„Nismo razgovarali o formiranju većine, nego kako da se uspostavi reformski blok koji će se držati na okupu u interesu građana, neovisno o tome koje na vlasti”, rekao je Radončić.

Upitan da kaže da li će njegova stranka podržati reformske zakone, bez obzira od koga odlaze, Radončić je rekao da SBB neće podržati ništa što dolazi od Bakira Izetbegovića i SDA.

„Niko nas ne može plašiti reformskim agendama na način da se odnese Zakon o radu koji je na štetu radnika. Nećemo podržati zakone koji dolaze od jednog vrlo nekompetentnog premijera”, rekao je Radončić.

Vlada FBiH juče je na dnevni red stavila Nacrt Zakona o radu, te je najavljeno da bi on u parlamentanru proceduru trebao iči do kraja jula mjeseca.

I Željko Komšić, lider DF-a izjavio je da nisu dogovarali nikakvu koaliciju, da su razgovarali o tome šta se dešava u BiH i kako dalje.

„SDA ima izborni legitimitet i ona bi tebalo da napravi novu parlamentanru većinu”, rekao je Komšić te dodao da je na sastanku bilo riječi i o spornom Zakonu o radu, te poručio da SDA neće uspjeti „progurati” zakon s kojim se nije složio sindikat.

Upitan da prokomentariše početak pregovora SDA sa drugim strankama oko formiranja nove većine, Komšić je rekao, „neka rade ono što hoće”.

„Što se tice DF-a, mi imamo poziciju preko potpredsjednika FBiH,  neka imaju stabilnu većinu i ok”, rekao je Komšić, te dodao da stabilnom većinom smatra 50,51 glas u Parlamentu.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH rekao je da je prošla Vlada FBiH, na čijem je čelu bio on barem donosila zakone koji su prolazili u parlamentu, te da ova Vlada ne može ni dnevni red da usvoji. Potvrdio je konstataciju da nisu ragovarali o formiranju nove parlamentarne većine, nego da su se informisali zbog toga što dijele zabrinutost  zbog situacije u zemlji.

Sva trojica kazali su da će, ako u Predstavnički dom FBiH dođe inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH, to podržati.

 

 

 

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: