Radnik na minimalcu u Luksemburgu za sat zaradi više nego onaj u BiH za dan

Sudbina radnika koji rade za minimalac svuda je gotovo ista, bez obzira na to o kojoj državi je riječ.

U mnogim zemljama minimalne zarade iznose 50% prosječnih i ne osiguravaju uvjete za normalan život, piše Večernji list BiH.

S minimalnom plaćom od 208 eura, što je negdje oko 1,20 eura po satu, bh. radnici su na samom europskom začelju po visini minimalca.

Institut za ekonomsko i socijalno istraživanje EU-a u svom izvještaju za mart 2018. upozorava kako je početkom ove godine u državama članicama Europske unije zabilježeno prosječno povećanje minimalnih zarada od 4,4%. U zapadnoj Europi stanovništvo u prosjeku zarađuje osam eura po satu.

Prednjači Luksemburg s 11,55 eura, dok je najmanja zarada u Belgiji, 9,47 eura po satu. Druga grupa zemalja su one s minimalnom zaradom od tri do pet eura po satu, a tu se ubrajaju Slovenija (4,84 eura), Španija (4,46 eura), Malta (4,31 euro), Portugal (3,49 eura) i Grčka (2,30 eura).

Treća grupa su zemlje istočne Europe, gdje su minimalne plaće ispod tri eura po satu – Bugarska 1,57, Turska 2,53, Ukrajina 0,74 i Moldavija 0,68 eura. Tu se ubraja i Srbija s 1,58 eura, koliko se navodi u izvještaju

Zanimljivo je i da je Europska trgovinska unija predložila da zakonske minimalne zarade budu takve da mogu osigurati minimalni životni standard i da budu najmanje jednake iznosu od 60% nacionalne prosječne plaće. Međutim, da bi se ostvario taj ambiciozni cilj, potrebno je značajno povećanje minimalne zarade u većini zemalja Europe.

Promatrano statistički, u BiH je odnos prosječne i minimalne plaće u postocima na razini Njemačke. Naime, u Njemačkoj, gdje je minimalna cijena rada 8,84 eura, minimalac je 46,7% ispod prosjeka, dok je u BiH prosječna plaća 438 eura, minimalac je 47,5% ispod prosjeka.

No u BiH nije problem odnos minimalne i prosječne plaće. Ako se uporedi minimalna satnica Luksemburga, kao države s najvećom satnicom, i BiH, ispada da Luksemburžanin zaradi za sat koliko bh. građanin ne može za cijeli radni dan.

U BiH je problem što prosječna plaća ne može pokriti ni polovinu potrošačke korpe četveročlane porodice, dok minimalna ne može pokriti ni troškove hrane, što u ostatku Europe nije slučaj.

Koliko smo zaista siromašni, posebno u usporedbi s građanima EU, potvrđuju i mnoge analize koje su pokazale da se naša prehrana uglavnom temelji na jeftinijim i “sitim” namirnicama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.