Radnici živiničkog "Konjuha" krenuli pješice ka Sarajevu

radnici konjuha2Jutros u 9 sati više od 200 radnika živiničkog “Konjuha” krenulo je pješice put  Sarajeva. Ovo je treći put kako su obespravljeni radnici primorani na ovakav pokušaj da traže svoja radnička prava.

 

Epilog svega je nepoštivanje dogovora s Federalnom vladom i Zavoda za zapošljavanje s predstavnicima firme. Ovaj put odlučili su pomoć tražiti od OHR-a.

 

– Nama je treći put kako smo primorani na ovakav potez, a drugi po zimiskom vremenu. Ponavaljmo isto sve vrijeme, nama nije potrebna humanitarna pomoć, nama treba pomoć da krenemo s proizvodnjom. Plan rješenja kruze naše firme postoji ali niko nema želju. Ptice na grani znaju o čemu se radi. Žele da unište privredu u ovom gradu. Idemo pred zgradu OHR-a da visoki predstavnik iskoristi svoj uticaj i ovlasti. Nažalost nemamo pomoći ni od granskog sindikata, Još jednom su pokazali koliko im je stalo. Ako ovako nastavimo planiramo doći u srijedu u večernjim satima, kazao je predsjednik Sindikata “Konjuha” Mevludin Trakić.

 

Uposlenici JP Komunalno Živinice solidarisali su se radnicima Konjuha i obezbijedili su im jednodnavni ručak koji je podijeljen prilikom pješačenja.

 

Pod policijskom pratnjom kolona se kreće desnom stranom trake i saobraćaj se na magistralnom putu M18 Tuzla-Sarajevo odvija se usporeno.

 

Radnici očekuju da će im lokalne vlasti izaći u susret te da će noć provesti u nekoj od škola, društvenom domu ili domu kulture.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: