Radnici u FBiH prijavljuju isplaćivanje plaća u kešu, ali ne sarađuju s inspektorima

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH vršili su tokom ove, ali i prethodnih godina kontrole poreskih obveznika koji isplaćuju dio plate u gotovom novcu, u koverti, odnosno kešu. Prijave su dobijali najčešće od građana i radnika.Kako su nam rekli iz porezne uprave FBiH, prijave su bile opravdane, a ova pojava prisutna je u privatnom sektoru.

“U slučajevima isplate plaće u gotovom novcu, odnosno u koverti, obračun i uplatu doprinosa i poreza na dohodak zaposlenicima poslodavci vrše na zakonom propisanu minimalnu osnovicu, a isplatu razlike plaće vrše u gotovom novcu bez evidentiranja ovih isplata u propisanim knjigovodstvenim evidencijama. Ukoliko o ovim isplatama i vode neke evidencije, to su evidencije koje poslodavcima služe za njihovu internu upotrebu i ne nalaze se u poslovnim prostorijama, niti se u postupku kontrole predočavaju poreznim inspektorima. Zbog toga je isplatu dijela plaće u gotovom novcu vrlo teško dokazati”, kazali su nam iz PUFBiH.

U nedostatku ovakvih materijalnih dokaza, jedino dokazno sredstvo putem kojeg bi se ove činjenice u postupku inspekcijskog nadzora mogle dokazati su izjave uposlenih radnika o stvarnom iznosu primljenih neto plaća.

Nažalost, iz Porezne uprave ističu kako radnici nisu spremni na saradnju s poreznim inspektorima zbog straha od eventualnog otkaza. To stvara problem inspektorima koji bi kaznili poslodavce, ali su im “ruke vezane” zbog manjka materijalnih dokaza.

“S druge strane, vrlo stroga, jasna i precizna su osnovna načela i pravila upravnog postupka, prema kojima se rješenje doneseno u postupku inspekcijskog nadzora mora zasnivati na činjenicama, odnosno činjeničnom stanju koje je jasno i nedvosmisleno utvrđeno i potkrijepljeno odgovarajućim dokazima. U suprotnom, rješenja donesena u postupku inspekcijskog nadzora su nezakonita i kao takve ih poništavaju više instance”, rekli su iz PUFBiH.

Inspektori iz Republike Srpske najavili su prošle sedmice da će uskoro započeti pojačane kontrole u cilju otkrivanja poslodavaca koji isplaćuju plaće u kovertama. Akcent će biti na firmama koje isplaćuju minimalnu plaću radnicima.

“Ovo zakonsko rješenje Vlade RS ima za cilj veću platu za radnike i prevođenje cjelokupnog novčanog iznosa koji radnik dobije u legalne tokove, odnosno smanjenje sive zone rada”, saopćeno je iz Poreske uprave RS.

Poručili su kako očekuju pomoć od radnika koji mogu to prijaviti na brojeve telefona i elektronsku adresu Poreske uprave RS, a inspektori Poreske uprave RS će po zaprimljenoj prijavi istražiti tog poreskog obveznika.

(Klix)


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: