Radnici telekom operatera iz Federacije BiH u štrajku

Radnici kompanija BH Telecom i HT Eronet, dva telekooperatera na području Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) su u štrajku od 9. novembra ujutru.

“Štrajk podrazumijeva da će radnici, učesnici u štrajku, doći na svoja radna mjesta i odbiti izvršavati svoje radne obaveze sve dok traje štrajk”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Fikret Alić, predsjednik Sindikata radnika BH Telecoma.

Radnici oba telekomoperatera traže da Vlada Federacije BiH potpiše Granski kolektivni ugovor sa ovim kompanijama.

Alić tvrdi da Vlada FBiH već šest mjeseci odbija socijalni dijalog sa ovim kompanijama.

Zbog toga, kako kaže Alić, oko 5000 radnika iz dva telekom operatera sa područja Federacije BiH dovedeni su u stanje neizvjesnosti.

“Kolektivni ugovor bi zaštitio minimalna prava radnika iz radnog odnosa, koja bi morala biti poštovana, bez obzira na želju poslodavca u periodu trajanja kolektivnog ugovora”, naglašava Alić.

Pored štrajka 60 radnika iz svih regionalnih centara BH Telecoma okupilo se u periodu od 10 do 12 sati na protestu ispred zgrade Uprave ove kompanije

Zbog trenutne epidemiološke situacije, kao i mjera koje sprječavaju okupljanje većeg broja radnika, sindikati su se odlučili da se javni protesti svedu na minimum.

Oba telekom operatera su u vlasništvu Vlade Federacije BiH, a od 2018.godine govori se o mogućnosti da Vlada FBiH proda ove dvije kompanije, što je 2018.godine napisano i u Dopunskom pismu namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

(Radio Slobodna Evropa)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.