RADNICI KONJUHA U VLADI FEDERACIJE BIH

Pronalazak strateškog partnera za ulaganje u proizvodnju, odobravanje kredita od Razvojne banke FBiH za pokretanje proizvodnje ili kontrolirani stečaj konkretne su opcije za rješavanje problema firme Konjuh iz Živinica. Ova tri prijedloga ishod su jučerašnjeg sastanka sindikalnih predstavnika Konjuha Mevludina Trakića, Muje Gavranovića i Džeme Nurkića sa Hasanom Muratovićem, načelnikom Živinica, Seadom Čauševićem, premijerom Tuzlanskog kantona, Nerminom Nikšićem, federalnim premijerom, i Željkom Komšićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH.

Odluka na radnicima?!

– Radnici će se opredijeliti koja će od punuđenih opcija biti prihvaćena, a svi nivoi vlasti će stati uz radnike, kazao je nakon sastanka načelnik Muratović, ujedno i jedini predstavnik vlasti koji se jučer htio obratiti novinarima.

Međutim, radnicima nije obećana sirovina niti isplata plata, kao ni uplata socijalnog i zdravstvenog osiguranja. Navodno je obećeno uvezivanje radnog staža. Kada, ne zna se.

– Gledajte, nama nije ništa obećano, ali je obećano da se traži brzo rješenje za opstanak 600 radnih mjesta i mene to interesuje. Ako ijedan radnik ode na biro, ja nisam zadovoljan. Obećano je i da će svi oni koji su doveli Konjuh do ovakve situacije odgovarati pred zakonom. Vjerujem da će radnici biti zadovoljni, kazao je Mujo Gavranović, potpredsjednik sindikata Konjuha.

Prema njegovim i riječima njegovih kolega sindikalaca Trakića i Nurkića, osim već tri podnesene krivične prijave protiv Eldina Brčaninovića, bivšeg direktora Konjuha, Muharema Hadžića, bivšeg predsjednika NO, i Mevlide Jevlić, sekretara društva, krivične prijave će biti u najkraćem roku podnesene i protiv Osmana Abadžića, trenutnog direktora, Nezira Imširovića, predsjednika NO, Halida Suljagića, bivšeg izvršnog direktora, Ivana Albara i Elvina Muslima, članova NO, Bože Pavičića, trenutnog izvršnog direktora proizvodnje, Muhameda Brčaninovića, bivšeg direktora prodaje, i Munire Mašić, člana uprave i direktorice marketinga. Kažu da su im federalne vlasti obećale ubrzanje ovih aktivnosti.

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: