RADNICI I PENZIONERI PORUČUJU DA NIKO NEMA PRAVO UGROZITI ARANŽMAN S MMF-om

1Savez udruženja penzionera u F BiH i Savez samostalnih sindikata BiH saopćili su danas da ne mogu dozvoliti da neko ugrozi ono što su oni stekli svojim radom, te da, ukoliko je način za to aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, onda niko nema pravo da taj aranžman ugrozi.

– Bez obzira na trenutno stanje, naša nada je dugoročno usmjerena ka stabilizaciji Fonda PIO/MIO odnosno na to da će ono što je dosad uloženo u Fond ipak poslužiti razlogu zbog kojeg su stotine hiljada radnika ulagali i zbog kojeg ulažu u njega – navode u pismu.

Mišljenja su da doći do stabilizacije Fonda PIO/MIO znači analizirati i anulirati razloge zbog kojih je ugrožen.

– Istovremeno znači uvođenje reda u način kako se postaje korisnik Fonda, pravednu raspodjelu sredstava u Fondu, vraćanje dugova prema Fondu.

Znači i prestanak tretiranja Fonda PIO/MIO kao socijalnog bunara iz kojeg se uzima kad ko i koliko hoće, a zarad kratkoročnog populizma ili politikanstva – ističe se.

Također, kako navode, to znači i izbacivanje iz prava onih koji su to pravo stekli na nezakonit ili nemoralan način.

– Potrebno je konačno identificirati i prstom uprijeti u pljačkaše ove države i one koji ih podržavaju, dozvoljavajući da se neusvajanjem zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima radnici i dalje zapošljavaju na crno, da im se isplaćuju crkavice, a ne plate i time direktno ruše ne samo njihova prava, već i Fond PIO/MIO od kojeg zavise stotine hiljada današnjih i budućih penzionera – ističe se.

Radnici i penzioneri naglašavaju da „niko i nikad više ne smije i neće s naših radničkih leđa bez ikakvog ili s malo osnova, u pravo korištenja sredstava Fonda PIO/MIO uvoditi kategorije koje je potrebno privremeno zadovoljiti i time ušutkati“.

– Tim kategorijama treba naći posao, zaposliti ih i na taj način im omogućiti da, kad za to dođe vrijeme, steknu uvjete za korištenje sredstava iz njega.

Fond PIO/MIO smo stvarali mi radnici. U njega smo ulagali i ulažemo naša pošteno zarađena sredstva i od njega očekujemo da nam vrati ono što je naše kad za to dođe vrijeme – navode iz Savez udruženja penzionera FBiH i Savez samostalnih sindikata BiH.

Pismo istog sadržaja upućeno je predsjedniku FBiH, federalnom premijeru, te predsjedavajućima oba doma Parlamenta FBiH.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: