Radnice u bh. kladionicama izložene svakodnevnom mobingu

Kriminalne radnje koje se odvijaju u kladionicama širom BiH tema su na koju vlast šuti već decenijama. Osim najvećeg problema s utajama desetina miliona KM, za kladionice se vežu i žalbe radnika koji tvrde da su izloženi mobingu.

Kako tvrde radnice bh. kladionica za Dnevni avaz, Zakon o radu kod njihovih poslodavaca je “samo mrtvo slovo na papiru”, jer svaka od njih u toku samo jednog mjeseca ima 70 sati prekovremenog rada.

“Radimo od devet ujutru do devet navečer, a na vratima nam, samo radi inspekcije, piše radno vrijeme od 10 do 18 sati”, kaže Tuzlanka Dž.R.

Tvrdi da je mobing na poslu svakodnevnica, a da radnice uglavnom o problemima pričaju samo između sebe.

Pravo na bolovanje, slobodne dane zbog smrtnog slučaja u porodici ili za vjerske i druge praznike u kladionicama su, navodi, uglavnom nepoznanica.

Inspekcije očito nemaju dovoljno uticaja da riješe ovaj problem.

“Prošle godine vodili smo pravu borbu s vlasnicima kladionica i donekle stanje doveli u red. Doslovno je nad radnicama vršen mobing, ali smo koliko toliko uspjeli regulirati ugovore o radu, te ostala zakonska prava”, kazao je za “Avaz” Besim Duraković, direktor Uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: