PSBiH: POSLANICI DALI SVEČANU IZJAVU, NASTAVAK SJEDNICE 22. DECEMBRA

Novoizabrani poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH su danas, na konstituirajućoj sjednici tog doma, dali svečanu izjavu.

Nakon toga je sjednica prekinuta, a trebala bi biti nastavljena 22. decembra, kada bi trebalo biti izabrano rukovodstvo Doma.

Tako je dogovoreno jutros na radno-konsultativnom sastanku Kolegija Predstavničkog doma i predstavnika političkih stranaka zastupljenih u tom domu.

„Na sastanku je konstatirano da do ovog trenutka ne postoji politički dogovor između stranaka zastupljenih u Zastupničkom domu o bilo kakvoj parlamentarnoj većini. Zbog toga je dogovoreno da se danas odradi prva točka dnevnoga reda – davanje svečane izjave i njeno potpisivanje i da se nastavak sjednice zakaže za 22. decembra“, kazao je novinarima nakon radno-konsultativnog sastanka predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH u dosadašnjem sazivu Niko Lozančić.

Pored davanja svečane izjave, dnevnim redom konstituirajuće sjednice je predviđen i izbor predsjedavajućeg, prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma te izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

U skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma PSBiH današnjom konstituirajućom sjednicom je, do izbora novog rukovodstva Doma, predsjedavao najstariji poslanik u novom sazivu, a to je poslanik Saveza za bolju budućnost BiH Adnan Bašić.

Kako je sam kazao, ovo je prvi put da  osoba  s invaliditetom predsjedava sjednicom Predstavničkog doma. S obzirom na to da je Bašić slijep, u vođenju sjednice pomagala mu je sekretarka Doma Branka Todorović.

Konstituirajućoj sjednici su osim poslanika prisustvovali brojni gosti među kojima su visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, ambasadori…

Od ukupno 42 mandata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH osvojile su po osam mandata.

Stranka demokratske akcije (SDA) osvojila je sedam mandata, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH i Srpska demokratska stranka (SDS) po četiri, Hrvatska demokratska zajednica BiH tri, Hrvatska koalicija HDZ 1990-HSP BiH te Stranka za BiH po dva, dok su po jedan mandat osvojile Demokratska narodna zajednica BiH, Narodna stranka Radom za boljitak, Demokratski narodni savez i Partija demokratskog progresa.

Poslanici u Predstavničkom domu PSBiH iz Socijaldemokratske partije BiH su: Denis Bećirević, Mirza Kušljugić, Zlatko Lagumdžija, Hamdija Lipovača, Saša Magazinović, Danijela Martinović, Mirsad Mešić i Nermina Zaimović-Uzunović.

Stranka demokratske akcije ima sedam poslanika i to: Šefik Džaferović, Amir Fazlić, Zijad Jagodić, Šemsudin Mehmedović, Asim Sarajlić, Salko Sokolović i Senad Šepić.

Poslanici SBBBiH su: Adnan Bašić, Ismeta Dervoz, Mirsad Đugum i Emir Kabil; HDZ-a BiH Dragan Čović, Mato Franjičević i Niko Lozančić, a HDZ 1990-HSPBiH Zvonko Jurišić i Božo Ljubić.

Stranka za BiH ima dva poslanika Beriza Belkića i Azru Hadžiahmetović, a DNZBiH i Narodna stranka Radom za boljitak po jednog i to Nermina Purića i Mladena Ivankovića Lijanovića.

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH su: Slavko Jovičić, Drago Kalabić, Dušanka Majkić, Milica Marković, Lazar Prodanović, Nikola Špirić, Boško Tomić i Milorad Živković.

Srpska demokratska stranka ima četiri poslanika i to: Darko Babalj, Borislav Bojić, Mladen Bosić i Aleksandra Pandurević. Poslanik DNS-a je Petar Kunić, a PDP-a Vesna Krstović – Spremo.

(Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: