Prve vakcine protiv koronavirusa stigle na aerodrom u Sarajevu, namijenjene RS

Prva količina ruske vakcine “Sputnik V” protiv koronavirusa stigla je na aerodrom u Sarajevu. Vakcine su namijenjene za entitet Republika Srpska.

Vakcine su stigle sinoć i trenutno su na sarajevskom aerodromu.

Kako je za N1 potvrdio portparol Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, radi se o interventnom uvozu za Republiku Srpsku.

“Prvi kontigent nalazi se na aerodromu, riječ je o ruskoj vakcini Sputnik. Smještena je pod temperaturnim režimom u komori i čeka se da se provede carinski postupak. Još uvijek čekamo rješenje koje treba da se dostavi od Ministarstva zdravlja RS s obzirom da je riječ o interventnom uvozu i za takav uvoz je neophodno rješenje od resornog ministarstva zdravlja”, kazao je Kovačević za N1.

Vakcine će, kako saznajemo, biti upućene u Agenciju za lijekove BIH radi provjera i procedura. Kako nam je rečeno, ne radi se o velikim količinama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prije nekoliko dana kazao je kako će u Republiku Srpsku stići oko 100.000 vakcina iz Rusije, te da bi proces vakcinacije protiv Covida-19 trebao započeti u februaru.

Istakao je da i pored napora koje su FBiH i RS uložile kroz zajednički program Covax te platili vakcine, nema naznaka da će one stići.

“Sada vidimo da u pogledu snabdijevanja vakcinom imaju problemi i u moćnim zemljama jer ne dolaze u kontinuitetu, što govori o nesređenosti tog tržišta. Očito je da je potrebno direktnim kontaktom osigurati vakcine. Prema najavama, EU će zatvoriti tržište i to nije optimistično. EU se nije snašla na početku pandemije ni sada povodom vakcina. Ovo može biti ozbiljan problem povjerenja i solidarnosti”, rekao je Dodik.

(N1)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: