Provođenje revizije boračko-invalidske zaštite: ZA POLA GODINE OTKRIVENO 1.000 LAŽNIH BORACA

Informacija o provođenju revizije korisnika prava iz boračko-invalidske zaštite danas će biti jedna od glavnih tačaka o kojoj će raspravljati Vlada Federacije BiH na svojoj sjednici u Mostaru.

Problemi na terenu

Federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez za “Dnevni avaz” kaže da je u proteklih šest mjeseci iz prava korištenja boračko-invalidske zaštite izvedeno blizu 1.000 korisnika, a da će ih uskoro biti još toliko.

– U ovom trenutku 200 ih čeka provođenje procedure o izvođenju iz prava. Samo u Širokom Brijegu imamo 62 nelegalna korisnika – govori Helez.

On ne želi komentirati ima li među utvrđenim nelegalnim korisnicima više pripadnika Armije BiH ili HVO-a, ali je objektivno, napominje on, da je više pripadnika Armije BiH.

Nelegalni korisnici

– Još jednom podvlačim da mene zanima samo da li je neko legalan ili nelegalan korisnik, brojkom i imenima se ne želim baviti. Utvrđenih 1.000 nelegalnih uživalaca prava državu BiH na godišnjem nivou koštalo je između tri i četiri miliona maraka.

Dakle, nema te osobe, taman bila predsjednik države, koja može uslovljavati provođenje ili neprovođenje revizije. Nikoga u ovom procesu nećemo izuzimati – objašnjava resorni ministar.

Provjera arhiva HVO-a

Helez kaže da revizorske timove uskoro čeka provjera arhiva HVO-a.

– Dosadašnja provjera pokazala je da je od 100 revidiranih oko 50 nelegalnih korisnika. Čeka nas revizija oko tri hiljade slučajeva – govori Helez.

 

(Dnevni avaz)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.