Proteklog vikenda u Džafićima kod Kalesije, održana prva kalesijska likovna kolonija pod nazivom „KLIK Džafići 2011“

Proteklog vikenda, u organizaciji BZK „Preporod“ Kalesija i JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, u Džafićima kod Kalesije, održana je prva kalesijska likovna kolonija pod nazivom „KLIK Džafići 2011“ na kojoj je učestvovalo 50-ak slikara.

Osim likovnih umjetnika iz Zenice, Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Banovića, Zvornika, Osmaka, Srebrenika, Čelića i Kalesije, učesnici kolonije su bili i Gita Taneja (Geeta Taneja) iz Indije i Isak Ćorić iz Malog Zvornika (Srbija), te je kolonija imala i međunarodni karakter.

Nakon dvodnevnog umjetničkog rada i druženja u Džafićima, nastalo je više od 50 umjetničkih slika koje će biti izložene u Kalesiji, Zenici i Gračanici.

Bh. slikari koji su učestvovali na koloniji: Amna Sofić, Fikret Jahić – Vršanin, Mediha Selman, Meliha Družić, Amira-Emina Pašalić,  Mirsada Čajlaković, Refka Čajić, Sejfulah Imamović, Amir Muminović, Nihad Alić, Mersada Nuruddina – Agović, Suzana Šoškić, Omer Modrić, Fikret Ibričič, dr. Izet Paloš, Zlata Avdagić – Paloš, Arnela Tubić, Lejla Zukić, Safet Berbić, Hariz Grahić, Rifat Zahirović, Samir Hodžić, Emina Ibrahimović, Fikret Ćurić, Enes Imamović,  Munib Imamović, Avdo Kalesić, Ruždija Hujdurović, Admir Goletić, Mehmedalija Mehmedović…

Osim renomiranih slikara, na koloniji su učestvovali  mladi nadareni slikari kalesijski učenici, kojima je ovo bila prilika da nešto nauče od straijih slikara, ali i  da osjete draž učestvovanja na likovnoj koloniji.

Svi učesnici su prezadovoljni ambijentom u kojem su radili, a pogotovo gostojubivošću domaćina, mještana Džafića, predvođenih Rasimom Hamidovićem i Osmanom Mujkanovićem.

Prezadovoljna nakon dvodnevne likovne kolonije je i Indijka Gita Taneja, koja je domaćinim aostavila dvije slike. Na jednoj od slika su dvije ruke sa otvorenim dlanovima, koje simboliziraju molitvu Bogu, a na dlanovima su naslikani prepoznatljivi motive  Bosne i Hercegovine.

– Prezadovoljna sam. Sve je bilo odlično, perfektno. Posebno sam oduševljena gostoprimstvom domaćina. Iz Kalesije odlazim prepuna predivnih utisaka. Motivom na slici sam htjela uputiti molitvu Bogu da Bosni i Hercegovini i njenim ljudima podari mir i sreću, kazala je Gita Taneja, koja je boravak na likovnoj koloniji iskoristila i za obilazak nekropole stećaka u Bulatovcima kod Kalesije.

Za vrijeme trajanja likovne kolonije upriličene su i promocije knjiga “Leksikon tradicionalnih bosanskih termina” Sejfulaha Imamovića i “Školstvo u Zenici i njenoj okolini” mr. Mirsade Čejlaković.

Domaćini su se potrudili da se učesnici kolonije u večernjim satima opuste uz nastupe KUD “Biser”, hora “Nuru Ayni” i uz sevdalinke i izvornu muziku.

Predsjednik BZK Preporod Kalesija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: