Prošle godine iz BiH oko 4.500 lažnih azilanata

Prošle godine evidentirano je oko 4.500 lažnih azilanata iz Bosne i Hercegovine, čime je BiH država sa Zapadnog Balkana iz koje je došlo najmanje lažnih azilanata, istakao je Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima Ministarstva sigurnosti BiH za praćenje primjene bezviznog režima i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH.

“Mi još nismo primili zbirni izvještaj za prošlu godinu od Evropske agencije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije (Frontexa), koja redovno šalje izvještaje Bosni i Hercegovini. Međutim, sigurno je da je cifra u prošloj godini premašila 4.500 što je otprilike u onim procentima što je bilo i u dosadašnjih nekoliko godina kada su u pitanju lažni azilanti. U tom prosjeku se držimo konstantno i nismo imali nekih drastičnih povećanja kao što su nažalost imali naši susjedi sa Zapadnog Balkana i to, slobodno možemo reći, prilično velika povećanja. Tako da smo mi statsistički u prošloj godini najbolja zemlja, zemlja sa najmanje lažnih azilanata”, naglasio je Dautbašić.

Šef Monitoring tima Ministarstva sigurnosti BiH za praćenje primjene bezviznog režima istakao je da je u slučaju lažnih azilanata vrlo jasan odgovor da njih 95 posto ide u Njemačku.

“To je vrlo interesantna podatak. Ima tu disperzija kada su u pitanju države Evropske unije, međutim, kada je Bosna i Hercegovina u pitanju to je samo Njemačka. Vrlo mali broj lažnih azilanata iz BiH ima u Švedskoj“, istakao je Dautbašić.

Dautbašić je istakao za Anadolu Agency kako za Bosnu i Hercegovinu ne može  biti ugrožen bezvizni režim zbog lažnih azilanata.

“Vrlo jasno rečeno ne možemo izgubiti bezvizni režim, jer mi se držimo tih prosjeka upravo onako kako je predvidila evropska klauzula. Tako da u slučaju BiH apsolutno nije ugrožena u smislu bezviznog režima”, poručio je Dautbašić u razgovoru za Anadolu Agency.

Državljanima Bosne i Hercegovine i Albanije vize za putovanja u Evropsku uniju, izuzev Velike Britanije i Irske, odnosno članice Schengena ukinute su 15. decembra 2010. godine, godinu kasnije nakon što je to učinjeno i za državljane Crne Gore, Makedonije i Srbije.

AA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: