Propao još jedan sastanak, popis postaje nevažeći?

Nakon tri i pol sata, koliko je trajao sastanak Centralnog popisnog biroa, nije postignut dogovor o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine i datumu početka objave rezultata popisa.

Sutra je posljednji rok da se postigne dogovor o ključnim dokumentima vezanim za početak objave rezultata popisa stanovništva. Sporno je pitanje broj 40 na popisnom listiću koje se odnosi na mjesto rada i školovanja.

Kako sada stvari stoje, do dogovora neće doći i statističke institucije u BiH neće biti u mogućnosti objaviti rezultate popisa u zakonom predviđenom roku za objavu rezultata popisa, do 1. jula ove godine.

Tada će popis iz 2013. postati nevažeći, čime bi u nepovrat otišlo 50 miliona KM.

Ministar Civilnih poslova BiH i koordinator Vijeća ministara za popis Adil Osmanović je nakon sastanka rekao da ne može da zamisli da se dođe u situaciju da popis propadne. Naveo je da Aencija za statistiku BiH u skladu sa zakonom treba da taj posao dovede do kraja.

Direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić je izrazio nadu da bi do isticanja zakonskog roka za zvaničnu objavu rezultata popisa, 1. jula ove godine, ipak uz podršku viših instanci, prije svega Vijeća ministara, moglo da dođe do koncenzusa.

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić je između ostalog rekao da se ne može govoriti o krivcu što večeras nije postignut koncenzus.

Direktorica Republičkog zavoda za statistiku RS-a Radmila Čičković izrazila je žaljenje što nije postignut dogovor dojajući da vjeruj da se u nekom razumnom roku može doći do konsenzusa.

Pitanje 40. iz popisnice koje se odnosi na mjesto rada i školovanja, kako je dodala Čičković, mora biti obuhvaćeno u obradi podataka.

 

 

 

 

 

 

(N1)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: