Propadanje nekadašnjeg bh. turističkog čuda: Ko je uništio jezero Modrac

Nije bilo tako davno kada su svi putevi onih koji su bili željni odmora vodili ka lukavačkom naselju Prokosivići, odnosno vještačkom jezeru Modrac, koje su s pravom zvali bosanskim morem.

Uređene plaže, bogata ugostiteljska ponuda, gliseri, ribari, čista voda koju je tadašnji načelnik Lukavca Sead Hasanhodžić pio pred TV kamerama, Modracu su davale epitet turističkog čuda.

Prazne sobe

Danas, osim značajnih takmičenja ribara i kajakkanu klubova, te bogatog noćnog života, koji je za žitelje Prokosovića postao noćna mora, nema ničeg drugog. Oko 20 ugostitelsjkih objekata najavljuje zatvaranje, sobe u hotelima i privatnim smještajima su prazne.

No, zato na Modracu ima problema od kojih glava boli, a o kojima smo priču čuli od članova novoformiranog Udruženja građana „Plaže jezera Modrac“, ali i brojnih mještana Prokosovića. Prije dvije godine, nakon stečaja Javnog preduzeća „Plaže jezera Modrac“, četvorica mještana, Vehbija Kasumović, Midhat Ikanović, Mirza Begović i Senahid

Alić na licitaciji su kupili priobalni pojas plaže i po važećim zakonima je uknjižili kao svoje vlasništvo.

Stvari su se počele komplicirati tek s početka ove godine, kada su mještani Prokosovića koji žive tik uz obalu jezera Modrac uvijedli da zbog postavljenih fizičkih prepreka ne mogu doći do plaže.

Traže odgovore

Prokosovićani su ljuti i na direktora Turističke zajednice TK Almazagu Ćatovića koji je, kako su rekli, znao ubirati visoku turističku taksu, a nikada nije došao da vidi probleme turizma na Modracu. Očito je da će, čim prođu godišnji odmori, biti puno posla u OV Lukavac, jer Prokosovićani traže jasne odgovore o otimanju plaže jezera Modrac.

Predsjedavajući OV Lukavac Suljo Suljović je s problemom upoznat i kaže da je on kompleksan, ali obećava da će o ovome uskoro biti raspravljano.

Dnevni avaz

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: