Proljeće nam već stiglo, ambulante se pune

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda najavaljuju snijeg za vikend. Građani se već lagano privikavaju na nagle promjene, ali u isto vrijeme svi se pitaju “šta se dešava sa vremenom i kad ćemo imati pravu zimu?”.
Kako saznajemo od naših stučnih sagovornika, sve su prilike da zime neće biti. Zbog ovakvih vremenskih prilika, ili neprilika, samo se pune ambulante i vozila Hitne pomoći.
Za razliku od prethodnih godina, prema riječima ljekara porodičnih ambulanata, virusi uzrokovani promjenama vremena ove godine više pogađaju radno-aktivno stanovništvo, srednju populaciju koja je dobrog imuniteta, a manje djecu i starije osobe.
– Od početka zime, ako je tako možemo nazvati, izuzetno je povećan broj pacijenata u ambulantama. Građanima savjetujemo da ne smiju zapostavljati pravilnu i bogatu ishranu, unos vitamina, raznih citrusa i limunada. Pri tjelesnim temperaturama do 38 stepeni potrebno je korisititi Paracetamol, a čepiće za više temperature – kazala nam je doktorica porodične medicine.
Inače, infekcije koje su učestale u posljednjem periodu traju od četiri do sedam dana.
Biometeorološke prilike, s druge strane, poprilično su obečavajuće za dane koji nam stižu. Mada će temperature i dalje biti nadprosječno visoke, južno strujanje će oslabiti, stoga će i tegobe kod osjetljivih osoba biti slabije izražene.
Građani često kažu “ni zime više nisu kao što su nekad bile”, a najpoznatiji penzionisani bh. klimatolog Željko Majstorović smatra da klimatske promjene rade svoje, te da “ćemo tek vidjeti šta nam dolazi”.
Za naš portal on je pojasnio kakvo nas to vrijeme očekuje u narednom periodu i kad možemo očekivati hladnije dane. Prema njegovim riječima, pad temperature i snijeg za nadolazeći vikend očekuje se samo na planinama, a kako kaže, temperature će u svakom slučaju od iduće sedmice ići na niže.
– Ove obilne padavine koje su nas obuhvatile proteklih nekoliko dana su posljedica jednog velikog fronta koji je naišao sa svjeverozapada, ali on se okreće tako da nanosi strujanja sa jugozapada, tako da je ovo vrijeme koje nam je sada dolazilo iz Mediterana i Sahare. Međutim, taj front odmiče sada prema jugotistoku tako da će narednih dana ipak uslijediti pad temperatura – pojasnio nam je Majstorović.
Od čovjeka koji je poznat po tome da ne može bez vremenske prognoze saznajemo da će temperature u narednom periodu uglavnom biti iznad prosjeka, a negdje oko 25. februara doći će do značajnijeg pada, tako da i u Sarajevu možemo očekivati nekoliko pahulja snijega.
– Taj pad temperatura će biti kratkog daha, tako da već prema kraju februara idemo ponovo u tople dane. Proljeće nam je već stiglo, ovo je mart u februaru – smatra Majstorović.
Činjenica je da “divljanje” temperatura postaje učestalije iz godine u godinu. Dok jedni građani, oni koji se griju na struju ili drva, trljaju ruke zbog manjih troškova, meteoropate i starije osobe se bore sa zdravstvenim tegobama. Jedno je sigurno, godišnja doba uskoro će nam ostati samo na kalendarima.

 

 

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: