Profil teroriste iz Bugojna Radikalni vehabija i “vrhunski” haker

Haris Čaušević, zvani Oks, iz Bugojna, osumnjičen za jučerašnji teroristički akt, dobro je poznat policiji odranije i dovodi se u vezu sa vehabijskom zajednicom.

On je, inače, sinoć iz Travnika sproveden u prostorije Federalne uprave policije u Sarajevu.

Na Facebooku objavio citat „Hladna noć pred velike događaje

Kako „Dnevni avaz“ saznaje, Čaušević i grupa kojom je rukovodio odranije su bili pod prismotrom policije i zbog njegovih sumnjivih poruka ostavljanih na Facebooku na kojem on ima svoj profil. Na njemu je nedavno objavio i indikativan citat iz pjesme Džonija Štulića – „Hladna noć pred velike događaje, ne želim više da se sjećam“.

Na svome Facebook profilu Čaušević je stavio i sliku na kojoj piše da se “Alah sprema za pobjedu“. Na njegovom FB profilu postoje i indicije da se bavio hakiranjem, a navodno se prijateljima često hvalio kako je “vrhunski haker”. Tijekom ispitivanja u Policijskoj stanici Bugojno Oks je priznao da je postavio i aktivirao bombu.

Izvršilac terorističkog napada, također, nije nepoznat građanima Bugojna jer tvrde da je jedno vrijeme po gradu hodao s automatskom puškom. Zbog svog nasilnog ponašanja i djelovanja Čaušević nikada nije bio cijenjen među vjernicima, pa ni kod onih koji se deklariraju selefijama. Niko ga nije prihvatao.

Jučer su se mogli čuti komentari kako se radilo o „samotnjaku“.

Vjernici u Bugojnu, uključujući i selefije, osuđivali su njegovo radikalno ponašanje i stalne ispade. Svojevremeno je čak, prijetio i redakciji Islamskog omladinskog lista „Saff“, tvrdeći da će ih uništiti, jer su kritizirali njegovo nasilno ponašanje.

Nastradali policajac bio omiljen među kolegama

Tarik Ljubuškić (42), žrtva jučerašnjeg terorističkog čina na zgradu Policijske uprave Bugojno, slovio je za časnog, moralnog i poštenog policajca. Bio je omiljen među kolegama, ali i među sugrađanima, što su nam potvrdile i njegove komšije. Živio je u zgradi u neposrednoj blizini PU Bugojno. Iza njega su ostali suprugaMersiha, mlađi policijski inspektor, te dvoje djece, sin Anes (10) i Amna (5).

Samo dan prije ovog nezapamćenog terorističkog čina u Bugojnu pripadnici boračkih udruženja i organizacija, stanovnici i predstavnici općinskih organa vlasti u Bugojnu prisustvovali su obilježavanju smrti Tarikovog brata Admira Ljubuškića, bugojanskog ratnog komandanta, koji je prije 15 godina poginuo sa još trojicom boraca bugojanske brigade na Dobranjskom brdu – kralupskom ratištu u općini Visoko. U znak sjećanja na njegov lik i djelo, u Bugojnu se održava Memorijalni turnir koji nosi njegovo ime.

Obilježavanju je, kao i svake godine, prisustvovao i Tarik sa svojiom djecom i roditeljima, a po povratku u Bugojno, otišao je na, sada već svoju zadnju policijsku dežuru. Sudbina je htjela da Tarik pogine samo dan poslije odavanja počasti njegovom bratu Admiru. Njegov drugi brat Adnan je, također, uposlenik PU Bugojno i radi u Odjeljenju kriminalističke policije.

Tokom dana brojni zvaničnici Bosne i Hercegovine posjetili su Bugojno i porodicu poginulog policajca.

Mojevijesti.

Foto: Facebook

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: