Prodavači na pijacama će morati plaćati radni staž i osiguranje

Osmog dana od objavljivanja u Službenim novinama, u Federaciji BiH će stupiti na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se u ovom bh. entitetu uvodi nova kategorija trgovca. Riječ je o kategoriji trgovac-pojedinac, koji isključivo ličnim radom obavlja trgovinu namalo i to samo na jednom prodajnom mjestu izvan prodavnice. Za kategoriju trgovac-pojedinac ublažen je kriterij stručne spreme i propisana je samo osnovna škola, pojasnio je federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Obrazlažući novine ugrađene u navedeni Zakon kaže da se njegovom primjenom “stranim državljanima briše obaveza da imaju radnu dozvolu kao uslov za izdavanje odobrenja za otvaranje trgovačke radnje”.

“Ovim zakonom će se ostvariti značajno smanjene sive ekonomije, odnosno aktuelnog stanja na terenu, koje su utvrdili nadležni inspekcijski organi, konkretno – da se značajan broj pojedinaca bavi trgovinom bez ikakve dozvole ili odobrenja, da cijene usluga organizatora pijace nisu transparentne i istaknute, a da se naplata iznajmljivanja prodajnog mjesta i opreme vrši gotovinski bez izdavanja fiskalnog računa“, konstatirao je Vujanović.

Također, zakonima iz oblasti finansija za ovu novu zakonsku kategoriju trgovac-pojedinac su kreirani veoma povoljni uslovi za registraciju i poslovanje na zakonit način, odnosno prestanak poslovnog djelovanja u području sive ekonomije.

“Detaljnije rečeno, za trgovca-pojedinca je kreiran veoma povoljan ‘finansijski zakonski okvir’ za poslovno djelovanje koji se sastoji od plaćanja obaveznih zakonskih doprinosa za PIO, osnovno zdravstveno i za osiguranje od nezaposlenosti na osnovu povlaštene osnovice koja iznosi oko 380 KM, sa zbirnim iznosom svih doprinosa nakon obračuna od oko 158 KM. Također, djelatnost trgovca-pojedinca ima tretman niskoakumulativne djelatnosti iz grupe djelatnosti slične obrtu, gdje pojedinac djelatnost obavlja samostalno svojim ličnim radom, kojim je omogućen status plaćanja poreza na dohodak u paušalnom iznosu od 70 KM“, naglasio je.

Trgovci su dužni uskladiti svoje poslovanje s odredbama ovog zakona u roku od 60 dana od dana njegovog stupanja na snagu.Osim toga, donošenjem ovog zakona obrisan je član 13. iz starog zakona koji je, prema ocjeni Europske komisije, predstavljao protekcionističku mjeru, te se njime narušavala dosljedna primjena principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Tim članom bilo je određeno da u svim trgovačkim objektima s površinom većom od 1.000 metara kvadratnih, u asortimanu robe mora biti najmanje 50 posto domaćih prehrambenih proizvoda.

 

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: