Privatne kladionice u FBiH moraju platiti 50 miliona KM poreznog duga

U posljednjih sedam godina Porezna uprava FBiH, radi čudnog ponašanja i odluka Ministarstva finansija FBiH nije bila u prilici naplatiti dug za porez od vlasnika privatnih kladionica. Naime, Ministarstvo je uporno poništavalo prvostepena rješenja Uprave o naplati poreza! U nekim slučajevima, kao što su kladionice “Derbi” i “Bet live”, Ministarstvo je prihvatalo žalbe na rješenje Porezne uprave čak tri puta, čime je novac od poreza, umjesto u budžet, išao u džepove vlasnika kladionica.

Odbijene žalbe

Tek prije tri mjeseca, Ministarstvo financija konačno je odbacilo sve žalbe kladioničara na rješenje poreznika za naplatu 41,3 miliona KM duga za porez, a Porezna uprava, makar na papiru, konačno je dobila priliku da dug i naplati, jer je njihovo rješenje o naplati poreza postalo izvršno, ali ne i konačno. Međutim, vrlo je vjerovatno da država, zahvaljujući sporosti cijelog sistema, ponovo ostane bez desetina miliona budžetskih prihoda.

Kako je za “San” rekao Midhat Arifović, direktor Porezne uprave FBiH, kladioničari su iskoristili pravo da pokrenu upravni postupak pred nadležnim sudovima, koji bi možda mogli poništiti rješenja Uprave i Ministarstva finansija i time cijeli postupak vratiti na početak.

– Ne znamo kakav će biti konačan ishod. Mi smo u svakom slučaju preko kantonalnih ureda dužnicima uručili naloge za plaćanje, međutim pošto dug niko nije platio, mi smo izdali rješenja za prinudnu naplatu cjelokupne imovine. Oni su svi i u proceduri za odlaganje izvršenja naplate, ali to se može odobriti samo ako se naplatom mogu prouzrokovati štete nesagledivih razmjera, što nije slučaj. Dakle, mi možemo početi sa naplatom, ali je pitanje hoćemo li imati od čega naplatiti dug – kaže Arifović. On objašnjava da kladioničari obično iznajmljuju poslovne prostore i da nisu vlasnici imovine koja može biti predmet pljenidbe i prodaje kako bi se dug namirio.

Beskorisne blokade

– Isto tako je poznato da od blokade bankovnih računa i oduzimanja novca nema ništa, jer oni više ne uplaćuju novac na te račune, a nije isključeno da otvaraju neke druge fiktivne firme i na njihove račune uplaćaju novac. Cijeli proces je trajao predugo, što je ostavilo mogućnost da se imovina eliminiše iz vlasništva pravnog lica, a lična imovina koju vlasnici kompanija imaju po bh. zakonu ne može biti predmet plijenidbe kako bi se naplatio dug – rekao je Arifović. Poslije svega, ako sada već 50 miliona KM, na koliko je dug narastao sa uračunatim kamatama, ostane nenaplaćeno, bit će to zbog toga što su vlasti FBiH, iako upoznate sa cijelom situacijom na vrijeme, godinama zatvarale oči pred očitim kriminalom. Takav budžetski gubitak, bit će rezultat nerada nadležnih i vjerovatne sprege političkih moćnika i vlasnika privatnih kladionica.

Šokantni podaci

Prema podacima Porezne uprave kladionice na teritoriji FBiH, izuzev Lutrije BiH, ne uplaćuju ili uplaćuju minimalne iznose poreznih obaveza, pa su u periodu od 2006. do 2009. godine platile 85,1 milion KM poreza, od čega je Lutrija BiH platila čak 58 miliona maraka, dok su ostale kladionice plaćale simbolične iznose poreza, iako imaju veći broj uplatnih mjesta od Lutrije BiH. Ova firma je po jednoj poslovnici, u periodu od tri godine, platila 471.544 KM poreza, dok je, primjerice, Premier World Sport po jednoj kladionici platio mizernih 19.863 marke. U tri godine plaćeno je 8 miliona KM poreza na dobitke od igara na sreću, od čega je Lutrija BiH sa 123 poslovnice platila sedam, a ostalih 13 privatnih kladionica sa 1.400 uplatnih mjesta, svega milion maraka

SAN

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: