Pripremite topliju odjeću, očekuju nas temperature niže za 20℃

Bh. građane od danas očekuje pravi temperaturni šok, jer će temperature vazduha u nekim dijelovima biti niže i za čak 20 stepeni Celzijusa, pokazuju prognoze meteorologa.

Pored toga, očekuje se i snježni pokrivač u predjelima višim od 1.000 metara nadmorske visine.

Ljekari navode da će nagli pad temperature posebno uticati na hronične bolesnike i meteoropate, a svim građanima savjetuju topliju odjeću u dane hladnog vikenda.

Kako je kazao Draško Rudan, dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS, danas u poslijepodnevnim satima očekuju nas kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

U nekim dijelovima zemlje očekuju nas i obilnije padavine, prvo u Krajini, a tokom večeri i noći i u ostalim dijelovima, dok se u noći s petka na subotu na planinama očekuje i snijeg“, rekao je Rudan.

Prema njegovim riječima, u subotu nas očekuje oblačno vrijeme s kišom, uz niske temperature, koje će se spustiti i do 20 stepeni Celzijusa u odnosu na prethodne dane.

Maksimalne temperature u subotu će se kretati od šest do 13 stepeni Celzijusa, dok će u višim predjelima biti između dva i četiri stepena“, kazao je Rudan i dodao da će u nedjelju ujutro biti hladno, uz mraz na visoravnima i temperaturu od minus tri stepena Celzijusa, dok će u nižim predjelima biti kiše.

Rudan je kazao da će u nedjelju u poslijepodnevnim satima temperature biti nešto više i da će se kretati između devet i 16 stepeni, a na planinama do četiri.

Od ponedjeljka nas očekuje blagi rast temperature i toplije vrijeme, ali ne kao u periodu iza nas“, kazao je Rudan.

Prema riječima ljekara, zbog nagle promjene vremena doći će do pogoršanja biometeoroloških prilika.

Vedrana Antonić-Kovljenović, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka, rekla je da nagle promjene vremena prvenstveno utiču na zdravstveno stanje bolesnika koji boluju od teških hroničnih i iscrpljujućih oboljenja, tako što im se pojačavaju tegobe.

Kod reumatskih oboljenja javljaju se bolovi u zglobovima i otežano kretanje, a kod srčanih zamaranja i bol u grudima, dok pacijenti sa disajnim problemima imau otežano disanje, zamaranje, preznojavanje i loš san“, kazala je Antonić-Kovljenovićeva i dodala da nagle promjene temperature često izazivaju i migrenske napade, pišu Nezavisne novine.

Ona je kazala da se hroničnim bolesnicima preporučuje redovno uzimanje terapije i izbjegavanje izlaganja faktorima rizika za osnovno oboljenje, te da je veoma važno i adekvatno oblačenje.

(MOJportal)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: