Pripremaju izmjene zakona i moguću odgodu lokalnih izbora u BiH

CIK BiH je na prošlosedmičnoj sjednici usvojila inicijativu za pokretanje procedure donošenja izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. Ova odluka, slučajno ili ne, donesena je u jeku borbe protiv širenja koronavirusa u Bosni i Hercegovini i svijetu, piše Večernji list BiH. 

Različite inicijative

CIK se pri tome poziva na postojeći Izborni zakon, koji ovoj instituciji daje ovlasti da, između ostalog, podnosi i različite inicijative. Tako je CIK zadužio sve nadležne stručne službe da pripreme relevantan prijedlog izmjena i dopuna sadašnjeg Izbornog zakona, ali za sada nema tačnih informacija na što bi se sve te izmjene trebale odnositi. Navodno će se pokušati postići neki jedinstven stav unutar CIK-a.

Treba reći kako je pitanje održavanja lokalnih izbora na jesen ove godine, kako je planirano, došlo pod znak pitanja zbog eskalacije pandemije koronavirusa, koja je, uostalom, paralizirala cijelo naše društvo. CIK bi trebala početkom maja raspisati lokalne izbore kako bi oni bili održani u oktobru, kao što je to do sada bila ustaljena praksa. No, niko trenutno ne može sa sigurnošću tvrditi hoće li se steći uvjeti za organizaciju i provedbu izbora sukladno demokratskim standardima.

Treba imati u vidu da priprema izbora iziskuje značajne logističke, kadrovske i tehničke resurse, a da svaka predizborna kampanja zahtijeva okupljanje većeg broja ljudi na jednom mjestu. Osim predizbornih skupova, tu su i aktivnosti lokalnih izbornih povjerenstava te biračkih odbora. CIK se oglasila prije desetak dana saopćenjem u kojem su poručili da konstantno i s pozornošću prate razvoj novonastale situacije u vezi sa širenjem epidemije koronavirusa.

– U okviru i uz uvažavanje opće situacije i sukladno realnim mogućnostima, provodimo sve potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti, uključujući pripremu i raspisivanje lokalnih izbora 2020. godine – navedeno je u priopćenju.

Osim rokova utvrđenih u Izbornom zakonu BiH, istaknuli su kako je njihova obveza pratiti i aktualnu društvenu situaciju i izvršavati mjere nadležnih državnih tijela.

– U konzultaciji sa svim relevantnim čimbenicima, a prije svega s Parlamentarnom skupštinom BiH, CIK BiH navrijeme će donijeti odgovarajuće odluke i o tomu informirati sva nadležna tijela na svim razinama vlasti i javnost – poručeno je tada, između ostalog, iz CIK-a.

Bez značajnih promjena

Situacija se od tada nije značajnije promijenila, a rok u kojem bi CIK trebala raspisati lokalne izbore ističe za oko mjesec dana. Uz sve to, više je nego upitan sadašnji sastav CIK-a. SDA je, uz pomoć drugih bošnjačkih stranaka i srpske opozicije, promijenila dva srpska člana CIK-a, ignorirajući procedure i povjerenstvo za izbor novih članova CIK-a te, što je posebno važno, činjenicu da zakon ne dopušta promjenu članova CIK-a za vrijeme trajanja izbornog procesa.

Bio je to i nož u leđa partnerima s kojima dijeli vlast na državnoj razini, a to su HDZ BiH, SNSD i SBB, koji su poručili da neće pristati na ovakav udar na ključnu instituciju za provedbu izbora.

(Večernji list)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: