Prijenos telefonskih brojeva mora početi 1. avgusta!

Ukoliko HT Mostar do 1. avgusta ove godine ne ispuni tehničke uvjete za provođenje usluge prenosivosti telefonskog broja s jedne fiksne mreže na drugu, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH izreći će rigorozne sankcije.

Sporni tenderi

Na ovu je mogućnost u izjavi za „Avaz“ upozorila Amela Odobašić, rukovodilac Sektora za odnose s javnošću u RAK-u, napominjući da je posljednja novčana kazna koja je zbog kašnjenja s uvođenjem ove usluge izrečena HT Mostaru iznosila 25.000 KM.

– Do sada smo nekoliko puta pomjerali rok u okviru kojeg su tri najveća telefonska operatera u našoj zemlji kao i 11 alternativnih mogli izvršiti pripreme svojih komutacionih sistema i priključiti se na Centralnu bazu podataka kako bi se građanima omogućilo da uz zadržavanje postojećeg broja telefona pređu na mrežu drugog operatera govori Odobašić.

U HT-u Mostar su nam kazali da nove sankcije RAK-a neće biti potrebne, jer će do 1. avgusta tehnički biti spremni za provođenje i ove usluge.

– Do sada ona nije bila moguća, jer nam je tender za nabavku tehničke opreme četiri puta poništen. Oprema je nabavljena i konačno smo riješili ovaj probem – kazao nam je Vanja Gavran iz HT-a Mostar.

U RS spremni

U Telekomu Srpske su spremni za uslugu prenosivosti broja kao i u „BH Telecomu“.

– Kada se bude pozivao korisnik koji je promijenio telekom operatera, pozivalac će biti obaviješten o prelasku i izboru novog fiksnog operatera – kaže Nađa Lutvikadić, portparol „BH Telecoma“.

Firma „LJSS d.o.o. Sarajevo“ pružat će usluge upravitelja centralne administrativne baze podataka prenesenih brojeva, a, prema riječima Odobašić, propisano je da naknada za prelazak s jedne mreže na drugu ne smije prelaziti iznos od 30 maraka.

Prijenos mobilnih brojeva

Odobašić nam je kazala da se 1. avgust kao rok za početak provođenja usluge prenosivosti brojeva odnosi samo na fiksnu telefoniju. Do jeseni bi, kaže ona, trebao biti poznat i datum za mobilnu telefoniju.

Hrvatska i Finska

Prema nekim podacima iz susjedne Hrvatske, tek se oko jedan posto građana odlučuje na prelazak s jedne telefonske mreže na drugu. U Finskoj je, naprimjer, postotak mnogo viši i iznosi oko 50 posto.

Dnevni avaz

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: